Usporavanje rasta cena u SAD u oktobru

Pad godišnje inflacije u Americi na 7,7 odsto

Svet

10.11.2022 15:17 Autor: Vladimir Jokanović 1

Pad godišnje inflacije u Americi na 7,7 odsto Pad godišnje inflacije u Americi na 7,7 odsto
Povećanje potrošačkih cena u SAD u oktobru smanjeno je na 7,7 odsto, što je znak da uporna inflacija koja mesecima muči američku ekonomiju pokazuje... Pad godišnje inflacije u Americi na 7,7 odsto

Povećanje potrošačkih cena u SAD u oktobru smanjeno je na 7,7 odsto, što je znak da uporna inflacija koja mesecima muči američku ekonomiju pokazuje znakove hlađenja, iako je i dalje blizu maksimalne vrednosti u poslednje četiri decenije.

Novi podaci došli su posle septembarske inflacije od 8,2 odsto, a tržišni analitičari očekivali su da će godišnja inflacija u oktobru iznositi osam procenata, prenosi NBC News. Prema njihovim ocenama, visoke cene verovatno su uticale na ishod izbora za Kongres koji su održani u utorak.

Podaci američke vlade pokazuju da je osnovna potrošačka inflacija koja isključuje nestabilne troškove hrane i energije porasla po godišnjoj stopi od 6,3 odsto u oktobru, dok su prognoze govorile da će njen rast biti 6,5 procenata, prenosi Reuters.

Novi podaci trebalo bi da utiču na sledeću odluku američke centralne banke o povećanju referentne kamatne stope. Podsetimo, Fed je u oktobru povisio stopu za 0,75 odsto, četvrti put ove godine, jer je inflacija u septembru bila iznad vrednosti koja se očekivala.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...