Uprkos upozorenjima do recesije još uvek nije došlo

Pao indeks vodećih ekonomskih pokazatelja u SAD

Svet

23.6.2023 08:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Pao indeks vodećih ekonomskih pokazatelja u SAD Pao indeks vodećih ekonomskih pokazatelja u SAD
Indeks vodećih američkih ekonomskih pokazatelja njujorške organizacije Conference Board u maju je pao za 0,7 odsto u odnosu na april, na vrednost od 106,7.... Pao indeks vodećih ekonomskih pokazatelja u SAD

Indeks vodećih američkih ekonomskih pokazatelja njujorške organizacije Conference Board u maju je pao za 0,7 odsto u odnosu na april, na vrednost od 106,7.

To je 14. uzastopni mesečni pad indeksa koji pokazuje ekonomsku klimu u Sjedinjenim Američkim Državama. Analitičari su, kako prenosi SEEbiz, očekivali smanjenje u maju.

Indeks vodećih ekonomskih pokazatelja sastoji se od deset faktora koji pokazuju da li se poboljšava ili pogoršava stanje ekonomije. Šest pokazatelja u maju je u padu, dok je pokazatelj trenutnih ekonomskih prilika porastao za 0,2 procenta.

Indeks vodećih ekonomskih pokazatelja već mesecima upozorava na recesiju, ali do nje još nije došlo. Najviši zvaničnici Federalnih rezervi upozoravaju da je pandemija korona virusa poremetila stare ekonomske modele, pa ekonomija možda neće reagovati kao inače.

“Vrednost indeksa nastavila je da pada u maju zbog pogoršanja očekivanja potrošača u pogledu uslova poslovanja, indeksa novih narudžbina, negativnog raspona prinosa, i pogoršanja kreditnih uslova. Vodeći indeks je u padu u proteklih četrnaest meseci, i dalje ukazuje na slabiju ekonomsku aktivnost u budućnosti. Rastuće kamatne stope u kombinaciji sa postojanom inflacijom nastaviće da usporavaju ekonomsku aktivnost“, naglasila je ekonomista organizacije Conference Board Džastina Zabinska-La Monika (Justyna Zabinska-La Monica).

Dodala je da, iako su revidirali prognozu rasta za drugo tromesečje sa negativnog na blagi rast, predviđaju da će se ekonomija smanjiti u periodu od trećeg tromesečja ove godine do prvog kvartala 2024. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...