još jedno upozorenje stručnjaka

Najnoviji ekonomski podaci sugerišu da dolazi recesija u SAD

Svet

22.4.2023 14:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 13

Najnoviji ekonomski podaci sugerišu da dolazi recesija u SAD Najnoviji ekonomski podaci sugerišu da dolazi recesija u SAD
Prema rečima izvršnog direktora finansijske savetodavne firme Longview Economics Krisa Votlinga (Chris Watling), najnoviji ekonomski podaci u Sjedinjenim Američkim Državama sugerišu da dolazi recesija,... Najnoviji ekonomski podaci sugerišu da dolazi recesija u SAD

Prema rečima izvršnog direktora finansijske savetodavne firme Longview Economics Krisa Votlinga (Chris Watling), najnoviji ekonomski podaci u Sjedinjenim Američkim Državama sugerišu da dolazi recesija, a investitori će možda morati da se pripreme za neke ne baš prijatne događaje na berzi.

Govoreći u petak za CNBC u „Squawk Box Europe“ Votling je rekao da veruje da je recesija na putu, i naveo prilično ubedljive i loše ekonomske pokazatelje.

Konferencijski odbor je još u četvrtak saopštio da je njegov vodeći ekonomski indeks za SAD pao za 1,2 odsto u martu, i to na najniži nivo od novembra 2020. godine.

„Čini se da podaci ukazuju da bi ekonomska slabost uskoro mogla da se pojača i proširi na američku ekonomiju“, rekao je Votling.

Pored ovog signala upozorenja, Votling je rekao da je tipična vremenska linija za recesiju nakon inverzije krive prinosa trezora, koja se prvi put promenila u martu 2022, a zatim ponovo u narednim mesecima, bila otprilike godinu dana.

„Svaki put kada ste to imali u SAD, imali ste recesiju. Dakle, mislim da ona dolazi, da je na putu, i to je samo pitanje vremena“, upozorio je Votling.

Dok su mnogi ekonomisti upozoravali na nadolazeću recesiju, Međunarodni monetarni fond je tek prošle nedelje sugerisao da je bio iznenađen nedavnom snagom američkog tržišta rada i potrošačke potrošnje.

MMF je 11. aprila objavio svoj najnoviji izveštaj o svetskoj ekonomskoj prognozi, u kome je saopštio da smatra da će najveća svetska ekonomija rasti za 1,6 odsto ove godine, u odnosu na prognozu od jedan odsto iz 2022. godine.

Gita Gopinah (Gita Gopinath), prvi zamenik generalnog direktora MMF-a, rekla je prošle nedelje za CNBC da su znaci hlađenja podataka o inflaciji dali razlog Fondu da veruje da bi američka ekonomija mogla da izbegne recesiju. Ali, i ova izjava je imala dozu rezerve.

  • Vale

    22.4.2023 #1 Author

    Mozda ceu Americi doci do recesije, ali kod nas nece, prema nasim teoretskim predvidjanjima

    Odgovori

  • Hana

    23.4.2023 #2 Author

    „Zaigrala mečka“ i pred njihovim vratima?

    Odgovori

  • BLIZANAC

    23.4.2023 #3 Author

    Ako Amerika upadne u recesiju gotovi smo svi.

    Odgovori

  • SUNCE

    23.4.2023 #4 Author

    Ako najveći svetski stručnjaci za ekonomiju ne mogu da procene kretanje američke privrede na sasvim kratak period od godinu dana koliko su naši političari bolji jer oni imaju precizne prognoze sa malim varijacija ma.

    Odgovori

  • MAXMAD

    23.4.2023 #5 Author

    Svet je dosta dugo u recesiji.

    Odgovori

  • HRKALOVICKA

    23.4.2023 #6 Author

    Teško da će biti tako

    Odgovori

  • LAV

    23.4.2023 #7 Author

    Svi se bore sa recesijom pa zasto bi SAD bio izuzetak?!

    Odgovori

  • SABRINA

    23.4.2023 #8 Author

    I oni su došli na red..

    Odgovori

  • ZVONČICA

    23.4.2023 #9 Author

    S obzirom da je tamo t

    Odgovori

  • ZVONČICA

    23.4.2023 #10 Author

    S obzirom da je tamo tesko,mogu misliti kako ce ovde biti

    Odgovori

  • SHALIMAR

    23.4.2023 #11 Author

    Videcemo sta ce se desavati kod njih…

    Odgovori

  • VALERIJA

    23.4.2023 #12 Author

    Možda samo malo kasne informacije, USD je uveliko u recesiji.

    Odgovori

  • SENSEI

    24.4.2023 #13 Author

    I Americi je recesija kao i svuda drugde u Svetu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...