finasijski sistem i dalje ranjiv

Depoziti u američkim bankama smanjeni za čak 76,2 milijarde dolara

Vesti

22.4.2023 11:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Depoziti u američkim bankama smanjeni za čak 76,2 milijarde dolara Depoziti u američkim bankama smanjeni za čak 76,2 milijarde dolara
Depoziti u američkim bankama smanjili su se prošle nedelje, što ukazuje da je finansijski sistem i dalje ranjiv nakon niza bankrota banaka. Depoziti su... Depoziti u američkim bankama smanjeni za čak 76,2 milijarde dolara

Depoziti u američkim bankama smanjili su se prošle nedelje, što ukazuje da je finansijski sistem i dalje ranjiv nakon niza bankrota banaka.

Depoziti su smanjeni za 76,2 milijarde dolara u sedmici koja je završena 12. aprila, prema sezonski prilagođenim podacima Federalnih rezervi objavljenim u petak. Pad je bio većinom kod velikih i stranih institucija, ali i kod malih banaka, prenosi SEEbiz.

U međuvremenu, krediti komercijalnih banaka porasli su prošle nedelje za 13,8 milijardi dolara na sezonski prilagođenoj osnovi. Na nekorigovanoj osnovi, zajmovi i najmovi smanjili su se za 9,3 milijarde dolara.

Podaci nude mešovitu sliku. Depoziti su ponovno započeli pad nakon rasta u prethodnoj nedelji. Naglo su pali prošlog meseca neposredno nakon propasti Silicijumske Banke i drugih, a sada su na najnižem nivou od jula 2021. godine.

Ipak, kreditiranje je poraslo drugu nedelju zaredom, predvođeno stambenim i potrošačkim kreditima, što ukazuje da se kreditni uslovi stabilizuju.

Fedov izveštaj, poznat kao H.8, pruža procenjeni nedeljni agregatni bilans za sve komercijalne banke u SAD. Ekonomisti ga pomno prate kako bi procenili kreditne uslove nakon što je nekoliko zajmodavaca propalo prošlog meseca.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...