PAUEL O EKONOMSKOJ SITUACIJI U SAD: Statistika je alarmantna

SvetVesti

13.5.2020 22:30 Autor: Vladimir Jokanović 1

PAUEL O EKONOMSKOJ SITUACIJI U SAD: Statistika je alarmantna PAUEL O EKONOMSKOJ SITUACIJI U SAD: Statistika je alarmantna
Prvi čovek američkih Federalnih rezervi, Džerom Pauel (Jerome Powell) rekao je da je u 40 odsto domaćinstava u SAD koja zarađuju manje od 40.000... PAUEL O EKONOMSKOJ SITUACIJI U SAD: Statistika je alarmantna

Prvi čovek američkih Federalnih rezervi, Džerom Pauel (Jerome Powell) rekao je da je u 40 odsto domaćinstava u SAD koja zarađuju manje od 40.000 dolara godišnje neko izgubio posao u martu. Reč je o domaćinstvima sa najnižim primanjima.

„Među ljudima koji su radili u februaru, gotovo 40 odsto onih iz domaćinstava koja zarađuju manje od 40.000 dolara godišnje izgubili su posao u martu“, rekao je Pauel na onlajn seminaru Instituta Peterson, prenosi Business insider.

Podaci koje je izneo Pauel prikupjeni su anketiranjem građana, a on je ovu statistiku nazvao „alarmantnom“ i dodao da je ekonomski preokret, zbog pandemije korona virusa, „prouzrokovao nivo bola koji je teško opisati rečima“.

Više od 33 miliona Amerikanaca podnelo je zahteve za pomoć nezaposlenima u poslednja dva meseca, što je oko 20 odsto radno sposobnog stanovništva. Prošle nedelje zvanično je objavljeno da je stopa nezaposlenosti u SAD porasla je na 14,7 odsto, nakon što je oko 20,5 miliona radnika ostalo bez posla u aprilu.

Govoreći o eventualnoj dodatnoj fiskalnoj podršci, on je ocenio da bi ona mogla „biti skupa“, ali „vredna“ ukoliko pomaže u izbegavanju dugoročne ekonomske štete i omogućava oporavak.

Bio je to signal da bi predlog demokrata o dodatnih 3.000 milijardi dolara za stimulans ekonomiji, koji su republikanci odbili u Senatu, mogao ponovo biti razmotren.

Bela kuća ocenila je u ponedeljak da trenutno nije potreban četvrti paket ekonomske pomoći za prevazilaženje krize izazvane pandemijom korona virusa.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...