Ulagače zabrinjava pad kineskog izvoza četvrti mesec zaredom

Podaci iz Kine zadržali cene nafte blizu 90 dolara po barelu

Svet

8.9.2023 09:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Podaci iz Kine zadržali cene nafte blizu 90 dolara po barelu Podaci iz Kine zadržali cene nafte blizu 90 dolara po barelu
Cene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima blizu 90 dolara po barelu budući da je ulagače zabrinuo pad kineskog izvoza, potisnuvši... Podaci iz Kine zadržali cene nafte blizu 90 dolara po barelu

Cene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima blizu 90 dolara po barelu budući da je ulagače zabrinuo pad kineskog izvoza, potisnuvši u drugi plan najavu smanjenog snabdevanja iz Saudijske Arabije i Rusije.

Cena barela sirove nafte tipa Brent jutros je na nivou oko 89,8 dolara, dok je barel američke WTI 86,6 dolara, po portalu OilPrice.

Trgovce je ove sedmice zatekla objava Saudijske Arabije da će smanjivati snabdevanje milion barela dnevno do kraja godine. Očekivali su da će odluku o smanjenom snabdevanju produžiti do kraja oktobra, piše Mina. I Rusija je objavila da će smanjivati izvoz do kraja godine, za 300.000 barela dnevno.

Dva vodeća izvoznika plasiraće tako na tržište manje barela povrh dogovora Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika o smanjivanju proizvodnje do kraja iduće godine.

Podršku ceni pruža i pad zaliha nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u prošloj nedelji, 5,5 miliona barela, prema procenama izvora koji se pozivaju na izveštaj Američkog instituta za naftu (API), objavljeno dan kasnije, u sredu, zbog praznika na početku sedmice.

Raspoloženje na tržištu prigušio je pak podatak o padu kineskog izvoza u avgustu, četvrti mesec zaredom, zbog slabe strane potražnje u uslovima podignutih kamatnih stopa i trgovinskih sporova sa SAD.

Izvoz se na godišnjem nivou smanjio 8,8 odsto, na uvoz za 7,3 odsto. Ulagače je donekle umirio skok uvoza sirove nafte, za čak 30,9 odsto.

„Ulagače koji spekulišu s rastom cena pokolebao je smanjeni izvoz kineskih proizvoda, uprkos povećanju uvoza nafte“, objasnio je Tamaš Varga (Tamas Varga) iz PVM Oila.

Cene je zakočilo i pojačano snabdevanje iz Irana i Venecuele, koja bi mogla nadomestiti deo saudijskog i ruskog izvoza.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...