Sniženje kamatnih stopa u Kini potreslo globalno tržište

Pad cena nafte

Svet

16.8.2023 10:43 Autor: Vladimir Jokanović 1

Pad cena nafte Pad cena nafte
Cene nafte oslabile su u utorak za više od jedan odsto, a njihov pad se nastavio i sledećeg jutra pre nego što je došlo... Pad cena nafte

Cene nafte oslabile su u utorak za više od jedan odsto, a njihov pad se nastavio i sledećeg jutra pre nego što je došlo do korekcije. Na pad cena nafte ključno je uticala Kina neočekivanim smanjenjem kamatnih stopa i usporavanjem privrede.

Fjučerski nafte Brent izgubili su u utorak 1,5 odsto vrednosti ili 1,32 dolara po barelu, dok je američka sirova nafta WTI pojeftinila za 1,8 odsto ili 1,52 dolara po barelu. Naftom Brent se u sredu pre ujutro trgovalo po ceni od oko 85 dolara po barelu, a naftom WTI za oko 81 dolar po barelu, prema podacima specijalizovanog portala Oil Price.

U prethodnih sedam nedelja rast cena nafte bio je podstaknut dobrovoljnim smanjenjem proizvodnje Saudijske Arabije i Rusije, koje su deo grupe OPEC+ čije članice ograničavaju proizvodnju kako bi održale isplativi nivo cena.

Podaci o kineskoj industrijskoj proizvodnji i maloprodaji pokazali su da je privreda dodatno usporila prošlog meseca, pojačavajući pritisak na već oslabljen rast. Smatra se da su ovi podaci podstakli vlasti da smanje ključne kamatne stope kako bi podstakle ekonomsku aktivnost, prenosi Reuters.

Navodno postoji zabrinutost da bi Kina mogla da ne uspe da se izbori za svoj cilj rasta od pet procenata u tekućoj godini bez dodatnih fiskalnih stimulacija. Barclays banka smanjila je svoju prognozu rasta BDP Kine u ovoj godini na 4,5 procenata, navodeći kao razlog brže pogoršanje na tržištu nekretnina od očekivanog.

Padu cena nafte takođe doprinosi i nestabilnost bankarskog sektora, nakon što je agencija Fitch Ratings upozorila amerilčke banke, uključujući JP Morgan Chase da bi mogla da im snizi rejting. Kada je bankarski sektor poljuljan, onda tržište nafte postaje klimavo, ocenjuju analitičari.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...