Restruktuiranje imovine nemačkog medijskog konglomerata

Podela vlasništva u Axel Springeru

SvetU fokusu

19.9.2024 16:12 Autor: Vladimir Jokanović 1

Podela vlasništva u Axel Springeru Podela vlasništva u Axel Springeru
KKR & Co. i nemački milijarder Matijas Dopfner dogovorili su se da podele medijski konglomerat Axel Springer, razdvajajući njegove brzo rastuće poslovne jedinice za... Podela vlasništva u Axel Springeru

KKR & Co. i nemački milijarder Matijas Dopfner dogovorili su se da podele medijski konglomerat Axel Springer, razdvajajući njegove brzo rastuće poslovne jedinice za oglase od medijskih poslova.

Medijska imovina grupe, uključujući „Politico“ i „Business Insider“ u SAD i nemačke novine „Die Welt“ i „Bild“, ostaće u okviru kompanije Axel Springer kao privatno vlasništvo Dopfnera i Fride Springer, prema saopštenju kompanije u četvrtak, prenosi Bloomberg.

Četiri vebsajta za oglase, uključujući platformu za zapošljavanje StepStone i jedinicu za nekretnine Aviv, biće izdvojeni kao odvojeni zajednički poduhvati u kojima će KKR i Kanadski penzioni plan biti većinski akcionari. Axel Springer će zadržati udeo u ovim poslovima.

Ova podela omogućava kompaniji KKR da se fokusira na brže rastući sektor oglasa u trenutku kada se industrija vesti globalno bori za profit. Odluka dolazi nakon nekoliko kontroverzi u medijskoj diviziji Axela Springera poslednjih godina.

Dopfner i Springer, udovica osnivača Axela Springera, koja je kontrolisala kompaniju godinama nakon njegove smrti, udružili su se sa kompanijama KKR i CPPIB kako bi 2020. godine povukli kompaniju sa berze, procenivši je tada na 6,8 milijardi evra (7,6 milijardi dolara).

KKR i CPPIB poseduju 48,5 odsto kompanije, dok Springer i Dopfner, izvršni direktor Axela Springera, kontrolišu po oko 22 odsto svako. Digitalni oglasi bili su „vrlo snažan pokretač“ poslovanja Axela Springera, kako je kompanija navela prošle godine. Godišnji prihod grupe iznosi gotovo četiri milijarde evra, a oko polovine tog iznosa dolazi iz medijskog biznisa u 2023, navodi se u saopštenju od četvrtka.

  • MARA

    21.9.2024 #1 Author

    Je l sve podeljeno na ravne časti😊?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.