neredi u prestonici južnoameričke države podsećaju na događaje u američkom kapitolu pre dve godine

Pokušaj državnog puča u Brazilu

Svet

9.1.2023 08:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Pokušaj državnog puča u Brazilu Pokušaj državnog puča u Brazilu
Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva (Luiz Inazio Lula da Silva) obišao je razrušenu unutrašnjost predsedničke palate nakon što je u jednom uzavrelom... Pokušaj državnog puča u Brazilu

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva (Luiz Inazio Lula da Silva) obišao je razrušenu unutrašnjost predsedničke palate nakon što je u jednom uzavrelom danu političkog nasilja u glavnom gradu Braziliji na hiljade ekstremista krajnje desnice pokrenulo nerede.

Oni su se izuzetno brzo proširili kroz upade u državne institucije u administrativnom centru zemlje, u pokušaju svrgavanja Da Silvine vlade.  

Masovni napad pristalica bivšeg predsednika Žaira Bolsonara (Jair Bolsonaro) predstavlja zapanjujuću povredu bezbednosti koja je odmah upoređena sa invazijom sledbenika Donalda Trampa (Donald Trump) na američki Kapitol 6. januara 2021. godine, pišu zapadni mediji.

Lula da Silva nije bio u Braziliji u vreme napada, ali je kasnije održao ljutiti govor okrivljujući Bolsonara za haos i obećavajući da će “svako umešan biti kažnjen“.

Foto: Beta/AP

Nazvavši one koji su učestvovali u napadima “vandalima, neofašistima i fanaticima“, brazilski predsednik je naredio federalnu intervenciju u prestonici, stavljajući policiju pod kontrolu centralne vlade.

“Ono čemu prisustvujemo je teroristički napad“, objavio je voditelj vesti Erik Bang na televizijskoj mreži GloboNews dok se širila vest o pokušaju puča. “U tri zgrade su izvršili invaziju teroristi koji su podsticali državni udar”, preneo je njegove reči The Guardian.

Lula da Silva/Foto: Beta/AP

“Bilo je mnogo gore od onoga što se dogodilo na Kapitolu“, rekao je bivši sudija Vrhovnog suda Marko Aurelio Melo za list O Globo u nedelju uveče nakon što je policija uhapsila najmanje 300 ljudi povezanih sa napadom.

Video snimci postavljeni na društvenim mrežama pokazuju kako unutar kongresne zgrade gori vatra, nameštaj je razbijen i razbacan unaokolo, predmeti su navodno ukradeni u predsedničkoj palati i Vrhovnom sudu. Lula da Silva je sklonjen na sigurno mesto, preneli su brazilski mediji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...