POSLE ISTORIJSKOG PONEDELJKA NA TRŽIŠTU NAFTE Cena barela ponovo u plusu – 1,5 dolar

SvetVesti

21.4.2020 09:08 Autor: Vladimir Jokanović 0

POSLE ISTORIJSKOG PONEDELJKA NA TRŽIŠTU NAFTE Cena barela ponovo u plusu – 1,5 dolar POSLE ISTORIJSKOG PONEDELJKA NA TRŽIŠTU NAFTE Cena barela ponovo u plusu – 1,5 dolar
Cena sirove nafte WTI (West Texas Intermediate) vratila je pozitivnu vrednost nakon što je u ponedeljak 20. aprila prvi put u istoriji pala ispod... POSLE ISTORIJSKOG PONEDELJKA NA TRŽIŠTU NAFTE Cena barela ponovo u plusu – 1,5 dolar

Cena sirove nafte WTI (West Texas Intermediate) vratila je pozitivnu vrednost nakon što je u ponedeljak 20. aprila prvi put u istoriji pala ispod nule. Na početku trgovine u Aziji u utorak ujutro WTI nafta koštala je negativnih – 14 dolara za barel, a zatim je dostigla cenu 1,43 dolara za barel.

Najniža cena do koje je u ponedeljak pala WTI nafta bila je oko – 40 dolara za barel, iako je u petak njena cena bila 18,27 dolara, što je pad cene od 321 odsto. Cena nafte dramatično je padala tokom većeg dela dana u ponedeljak, najpre na 15, pa na pet dolara, na 15 centi, pre nego što je najzad skliznula na teritoriju negativnih brojeva.

Negativna cena nafte poslednji je znak nezapamćene krize koja pritiska naftno tržište usled enormno smanjene potražnje izazvane pandemijom korona virusa. To je dovelo do prezasićenja kapaciteta skladištenja „crnog zlata“ u celom svetu.

Odgovarajući na pitanja novinara u ponedeljak posle podne, američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) izjavio je da će SAD iskoristiti pad cene na naftnom tržištu za dopunu spostvenih strateških rezervi nafte. Prema njegovim rečima SAD će kupiti 75 miliona barela.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...