POTRAŽNJA ZA NAFTOM ISPOD RANIJIH OČEKIVANJA Pad optimizma u prognozi OPEC

SvetVesti

15.9.2020 17:37 Autor: Vladimir Jokanović 0

POTRAŽNJA ZA NAFTOM ISPOD RANIJIH OČEKIVANJA Pad optimizma u prognozi OPEC POTRAŽNJA ZA NAFTOM ISPOD RANIJIH OČEKIVANJA Pad optimizma u prognozi OPEC
OPEC, organizacija zemalja izvoznica nafte smanjila je prognozirane izglede za rast svetske potražnje za naftom u 2020. i 2021. godini, uzimajući u obzir duže... POTRAŽNJA ZA NAFTOM ISPOD RANIJIH OČEKIVANJA Pad optimizma u prognozi OPEC

OPEC, organizacija zemalja izvoznica nafte smanjila je prognozirane izglede za rast svetske potražnje za naftom u 2020. i 2021. godini, uzimajući u obzir duže trajanje pandemije korona virusa, nego što se ranije pretpostavljalo.

OPEC je naveo u svom mesečnom izveštaju da očekuje da će se globalna potražnja za naftom smanjiti za 9,5 miliona barela dnevno na 90,2 miliona barela, dok je prethodna prognoza predvidela smanjenje dnevne potražnje za 9,1 milion barela, prenosi Market Watch.

Revidirana je prognoza potražnje razvijenih ekonomija koje su članice Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) za oko 100.000 barela dnevno, ali se OPEC nije bavio prognozom potražnje izvan OECD, pre svega zbog Indije.

Za 2021. godinu OPEC je naveo da očekuje da će svetska potražnja za naftom porasti za 6,6 miliona barela dnevno na 96,9 miliona barela dnevno, što je za oko 400.000 barela dnevno manje od prethodne prognoze.

Istovremeno, OPEC je prognozirao porast proizvodnje nafte u 2020. godini za 360.000 barela dnevno u zemljama koje nisu članice ove organizacije. Navedeno je i da je ukupna dnevna proizvodnja zemalja OPEC u avgustu povećana za 760.000 barela.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...