Prema podacima američkog Ministarstva finansija

Povećanje budžetskog deficita u SAD u julu

Svet

13.8.2024 13:53 Autor: Vladimir Jokanović 0

Povećanje budžetskog deficita u SAD u julu Povećanje budžetskog deficita u SAD u julu
Vlada SAD zabeležila je budžetski deficit od 244 milijarde dolara u julu, što je povećanje od 10 odsto u odnosu na isti period prošle... Povećanje budžetskog deficita u SAD u julu

Vlada SAD zabeležila je budžetski deficit od 244 milijarde dolara u julu, što je povećanje od 10 odsto u odnosu na isti period prošle godine, ali uzimajući u obzir kalendarske razlike, deficit bi bio niži za 45 milijardi dolara, saopštilo je američko Ministarstvo finansija.

Ministarstvo je navelo da je deficit prošlog meseca porastao za 23 milijarde dolara u odnosu na deficit od 221 milijarde dolara zabeležen u julu 2023. godine. Ekonomisti koje je anketirao Reuters predviđali su deficit od 242 milijarde dolara za jul.

Nominalno povećanje uglavnom je rezultat nižih od uobičajenih isplata beneficija prošlog jula, posebno za Medicare (zdravstvena zaštita), jer su te isplate obavljene u junu 2023. godine zbog toga što je početak jula bio tokom vikenda. Uzimajući u obzir ta i druga prilagodjavanja, Ministarstvo finansija je saopštilo da bi deficit prošlog meseca bio za 16 odsto manji od deficita iz jula 2023. godine.

Prihodi za jul iznosili su 330 milijardi dolara, što je povećanje od 20 procenata u odnosu na prethodnu godinu, ali prilagođeni prihodi, koji uzimaju u obzir odložene poreske prihode, porasli su za 12 procenata.
Rashodi za jul su porasli za 16 odso na 574 milijarde dolara, a najveći porast od 72 milijarde dolara bio je kod isplata za Medicare. Rashodi su prošle godine bili veštački niski, jer su isplate obavljene krajem juna 2023. godine. Uzimajući u obzir te i druga prilagođavanja, rashodi bi bili niži za jedan odsto.

Troškovi federalnog duga, međutim, i dalje rastu. Kamate na dug porasle su za 21 odsto na 89 milijardi dolara prošlog meseca, a prosečna ponderisana kamatna stopa porasla je za 49 baznih poena na 3,33 odsto, saopštilo Ministarstvo finansija. Za prvih 10 meseci fiskalne 2024. godine, deficit SAD smanjen je za šest odsto na 1.517 milijardi dolara u odnosu na 1.614 milijardi dolara u istom periodu fiskalne 2023. godine. Fiskalna godina vlade završava se 30. septembra.

Prihodi od početka godine porasli su za 11 odsto na 4.085 milijardi dolara, dok su rashodi za isti period porasli za šest odsto na 5.602 milijardi dolara, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.