PREGOVORI O NOVIM FINANSIJSKIM MERAMA U SAD Prerano za četvri paket pomoći

SvetVesti

11.5.2020 13:05 Autor: Vladimir Jokanović 1

PREGOVORI O NOVIM FINANSIJSKIM MERAMA U SAD Prerano za četvri paket pomoći PREGOVORI O NOVIM FINANSIJSKIM MERAMA U SAD Prerano za četvri paket pomoći
Bela kuća ocenila je da trenutno nije potreban četvrti paket ekonomske pomoći za prevazilaženje krize izazvane pandemijom korona virusa. Istovremeno, neki demokratski i republikanski... PREGOVORI O NOVIM FINANSIJSKIM MERAMA U SAD Prerano za četvri paket pomoći

Bela kuća ocenila je da trenutno nije potreban četvrti paket ekonomske pomoći za prevazilaženje krize izazvane pandemijom korona virusa. Istovremeno, neki demokratski i republikanski kongresmeni smatraju da je to potrebno da bi se pružila pomoć državnim i lokalnim vlastima.

Ekonomski savetnik Bele kuće, Kevih Haset (Kevin Hassett) naveo je da je „prerano“ za ulazak u četvrtu fazu finansijskih podsticaja, kao i da je 9.000 milijardi dolara, koliko je odobreno u dosadašnje tri faze „još tu“ i da taj novac još nije u potpunosti raspoređen, prenosi CNN. Haset je istakao da bi sledeći korak morao biti „oprezan“. Prema rečima Haseta, ključno je da sledeći potez bude pametan „kao prethodna tri“.  

Leri Kudlov (Larry Kudlow) takođe ekonomski savetnik u predsedničkoj administraciji, rekao je za ABC da su u toku neformalne konslultacije o novom paketu pomoći, o čemu su on i Haset razgovarali u petak sa oko 40 članova Predstavničkog doma Kongresa, među kojima su bili demokrate i republikanci. Prema njegovim rečima razgovori će biti nastavljeni u ponedeljak sa senatorima, kao i da prikupljaju „ideje za naredne korake“.

Ministar finansija Stiven Mnučin (Steven Mnuchin) rekao je novinarima da treba još sačekati sa sledećim predlogom o stimulativnim ekonomskim merama. On je istakao da pre odluke o trošenju „više novca poreskih obveznika samo želimo da budemo promišljeni“, kao i da treba ostati fokusiran na izvršenje postojećih programa. Mnučin je najavio da se razmatra i smanjenje poreza.

On je zahvalio Kongresu što je brzo reagovao u hitnoj situaciji i naglasio da postoji oko 3.000 milijardi dolara za ulaganje u privredu, a da „mnogo od tog novca tek počinje da ulazi u ekonomiju“ i da Ministarstvo zajedno sa Federalnim rezervama radi na očuvanju likvidnosti. On je zaključio da preduzete mere „tek počinju da imaju veoma pozitivan uticaj“ i da treba sačekati još nekoliko nedelja pre eventualne četvrte faze.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...