Prema izveštaju američke administracije

Problem zaobilaženja antiruskih sankcija i dalje prisutan

SvetU fokusu

16.8.2024 10:37 Autor: Vladimir Jokanović 0

Problem zaobilaženja antiruskih sankcija i dalje prisutan Problem zaobilaženja antiruskih sankcija i dalje prisutan
Tokom rata u Ukrajini, SAD su uvele sankcije protiv 4,8 hiljada fizičkih i pravnih lica koja, prema njihovoj oceni, pružaju podršku Rusiji. Međutim, u... Problem zaobilaženja antiruskih sankcija i dalje prisutan

Tokom rata u Ukrajini, SAD su uvele sankcije protiv 4,8 hiljada fizičkih i pravnih lica koja, prema njihovoj oceni, pružaju podršku Rusiji. Međutim, u izveštaju koji su pripremili Ministarstvo odbrane, Stejt department i Američka agencija za međunarodni razvoj, naglašava se da problem zaobilaženja sankcija i dalje postoji.

Iz izveštaja proizlazi da su sankcije uglavnom bile usmerene na blokiranje ruskog finansijskog sektora. Prema procenama Ministarstva finansija SAD, ograničenja su pogodila više od 80 odsto ruskog bankarskog sistema. Američke vlasti se nadaju da će sankcije pomoći u ograničavanju prihoda Rusije od energetskih projekata, uključujući i „Arktik SPG-2“, projekat kompanije Novatek, koji je pod sankcijama SAD od novembra 2023. godine, prenosi Komersant.

„Ministarstvo finansija je uvelo stotine sankcija koje su osujetile pokušaje Rusije da izbegne ograničenja uz pomoć trećih zemalja. Prema mišljenju Stejt departmenta, sankcije će ograničiti sposobnost Rusije da koristi međunarodni finansijski sistem za nastavak rata. Stejt department priznaje probleme u održavanju efikasnih sankcija, posebno mogućnost zaobilaženja ograničenja,“ navodi se u izveštaju.

Među postojećim problemima u izveštaju su navedeni razvojni trgovinski lanci. Prema procenama Stejt departmenta, direktna trgovina s Rusijom se smanjila, ali sankcije su doprinele stvaranju složenijih trgovinskih puteva koji omogućavaju zaobilaženje ograničenja.

Drugi problem koji je naveden u izveštaju su proizvodi dvostruke namene, koji mogu biti korišćeni i u civilne i u vojne svrhe. Posebno je istaknuto da Rusija nastavlja da zaobilazi sankcije prilikom nabavke mikroelektronike za proizvodnju oružja.

Poslednji put, SAD su najavile proširenje sankcija protiv Rusije 12. juna, kada je uvedeno više od 300 novih ograničenja. Na sankcionoj listi, između ostalih, našle su se Moskovska berza, Nacionalni klirinški centar i Nacionalni depozitar, kao i gasni projekti „Murmanski SPG“ i „Obski GHK“. U julu je navedeno da je od februara 2022. godine pod sekundarnim sankcijama SAD zbog veza s Rusijom završilo 494 kompanije iz 57 zemalja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.