Strogo kažnjavanje trgovine sankcionisanom robom

Evropski savet uvrstio zaobilaženje sankcija EU na listu krivičnih dela

EUVesti

12.4.2024 18:07 Autor: Vladimir Jokanović 1

Evropski savet uvrstio zaobilaženje sankcija EU na listu krivičnih dela Evropski savet uvrstio zaobilaženje sankcija EU na listu krivičnih dela
Evropski savet usvojio je zakon koji predviđa krivično gonjenje za kršenje ili zaobilaženje sankcija EU u zemljama Unije. U kaznena dela uključena je trgovina... Evropski savet uvrstio zaobilaženje sankcija EU na listu krivičnih dela

Evropski savet usvojio je zakon koji predviđa krivično gonjenje za kršenje ili zaobilaženje sankcija EU u zemljama Unije. U kaznena dela uključena je trgovina sankcionisanom robom, kao i kršenje zabrane putovanja.

„Države članice EU treba da garantuju efikasnu i proporcionalnu kaznu, koje zavisi od konkretnog slučaja, za kršenje sankcija. Namerno zaobilaženje sankcija treba da dovede do zatvorske kazne kao maksimalne kazne“, stoji u saopštenju pres službe Evropskog saveta, prenosi Reuters.

Prema zakonu, za kršenje ograničenja biće namenjene kazne. Pravna lica mogu biti izvedena pred sud ako je prestup počinila osoba koja obavlja upravljačku funkciju u organizaciji. Kao kazna za pravna lica biće poništavanje licenci i dozvola za poslovanje u EU.

Zakon će stupiti na snagu 20 dana nakon njegove objave u službenom listu EU. Zemlje članice Evropske unije treba da u roku od godinu dana ugrade odredbe direktive u svoje zakonodavstvo.

U Evropskom parlamentu ističu da će usvajanje zakonskog predloga omogućiti konfiskaciju zamrznutih aktivnosti Rusije. U februaru je Evropski savet potvrdio predlog Evropske komisije o korišćenju prihoda od blokiranih aktiva za finansiranje pomoći Ukrajini.

  • NS

    12.4.2024 #1 Author

    Ocajma americka kolonija koja shvata da ovaj rat dobiti nece.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...