Zbog povezanosti sa ruskim vojno-industrijskim kompleksom

Evropska unija usvojila 13. paket sankcija Rusiji, na listi i preduzeće iz Srbije

EUSrbijaSvet

24.2.2024 08:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 13

Evropska unija usvojila 13. paket sankcija Rusiji, na listi i preduzeće iz Srbije Evropska unija usvojila 13. paket sankcija Rusiji, na listi i preduzeće iz Srbije
Savet Evropske unije je u petak, povodom dve godine od početka invazije Rusije na Ukrajinu, usvojio 13. paket restriktivnih mera protiv Rusije. Na listi... Evropska unija usvojila 13. paket sankcija Rusiji, na listi i preduzeće iz Srbije

Savet Evropske unije je u petak, povodom dve godine od početka invazije Rusije na Ukrajinu, usvojio 13. paket restriktivnih mera protiv Rusije.

Na listi sankcionisanih subjekata je i jedno preduzeće iz Srbije zbog zaobilaženja trgovinskih ograničenja. U pitanju je kompanija Conex Doo Beograd iz Beograda, navodi se u Uredbi Saveta EU, prenosi eKapija.

Nove sankcije „protiv režima Vladimira Putina i odgovornih za nastavak njegovog nezakonitog, ničim izazvanog i neopravdanog agresorskog rata i onih koji ga podržavaju“ uvedene su za 106 pojedinaca i 88 subjekata odgovornih za podrivanje ili ugrožavanje teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine.

Zbog povezanosti s ruskim vojno-industrijskim kompleksom, sankcije su uvedene i kompaniji iz Srbije Conex, jer „trguje elektronskim komponentama, uključujući onim poreklom iz EU“, saopštila je Evropska komisija.

Za ta preduzeća biće primenjivana stroža ograničenja izvoza robe i tehnologije s dvojnom namenom i robe i tehnologije koje bi mogle doprineti tehnološkom jačanju ruskog odbrambenog i bezbednosnog sektora.

Iz istog razloga sankcije su uvedene i za četiri preduzeća iz Kine i po jedno iz Kazahstana, Indije, Tajlanda, Šri Lanke i Turske. Takođe je sankcionisano i 17 ruskih kompanija koje učestvuju u razvoju, proizvodnji i snabdevanju elektronskim komponentama ruskog vojno-industrijskog kompleksa, posebno onih povezanih sa proizvodnjom dronova.

Trinaesti paket sankcija obuhvatio je prvenstveno vojni i odbrambeni sektor, uključujući preduzeća i pojedince koji su umešani u isporuku naoružanja Severne Koreje Rusiji, među kojima je i ministar odbrane Severne Koreje, kao i nekoliko beloruskih preduzeća i pojedinaca koji pomažu ruskim oružanim snagama.

Na listi su se našli i članovi pravosuđa, lokalni političari i ljudi odgovorni za ilegalnu deportaciju i vojnu indoktrinaciju ukrajinske dece, saopštio je Savet EU.

Restriktivne mere EU u vezi sa ruskom agresijom protiv Ukrajine sada se primenjuju protiv više od 2.000 pojedinaca i subjekata.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...