Američka ministarka finansija uoči sastanka G20

Jelen insistira na zapleni ruske imovine u korist Ukrajine

SvetVesti

23.2.2024 14:22 Autor: Vladimir Jokanović 11

Jelen insistira na zapleni ruske imovine u korist Ukrajine Jelen insistira na zapleni ruske imovine u korist Ukrajine
Američki zvaničnici nastavljaju da razgovaraju sa saveznicima o načinima na koje bi zamrznuta ruska imovina mogla da se ustupi Ukrajini „u skladu sa međunarodnim... Jelen insistira na zapleni ruske imovine u korist Ukrajine

Američki zvaničnici nastavljaju da razgovaraju sa saveznicima o načinima na koje bi zamrznuta ruska imovina mogla da se ustupi Ukrajini „u skladu sa međunarodnim i domaćim pravom“.

Ministarka finansija SAD Dženet Jelen (Janet Yellen) otputovaće u nedelju u Brazil gde će se sastati sa kolegama iz G20, među kojima će biti i oni čije zemlje nastavljaju da trguju sa Rusijom. Visoki zvaničnik američke administracije rekao je da je Jelen bila jasna da je razmatranje načina za ustupanje ruske imovine Ukrajini „prikladno i hitno“, prenosi Reuters.

Američki zvaničnik nije izneo detalje kako bi ruska imovina mogla da se koristi i rekao je da ne očekuje nikakav konkretan dogovor po tom pitanju iduće nedelje u Sao Paolu, ali je istakao da to pitanje ostaje u vrhu agende američkog ministarstva finansija.

Zamenik ministra finansija SAD Voli Adejamo (Wally Adeyemo) izjavio je da Vašington planira da pogodi više od 500 ciljeva novim sankcijama u petak, kao i da će mu se u tome pridružiti saveznici, obeležavajući drugu godišnjicu ruske invazije.

Ruska imovina koje su zamrzle zapadne zemlje biće kjlučna tačka sastanka zvaničnika G7 tokom skupa G20 u Brazilu, naveo je zamenik američke ministarke finansija, dok su neke evropske zemlje zabrinute da bi zaplena te imovine mogla da stvori opasan presedan.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...