PRODUŽENJE SPORAZUMA OPEK+ KLJUČNO ZA CENU NAFTE Slede dodatna ograničenja proizvodnje

SvetVesti

5.6.2020 16:04 Autor: Vladimir Jokanović 0

PRODUŽENJE SPORAZUMA OPEK+ KLJUČNO ZA CENU NAFTE  Slede dodatna ograničenja proizvodnje PRODUŽENJE SPORAZUMA OPEK+ KLJUČNO ZA CENU NAFTE  Slede dodatna ograničenja proizvodnje
Izgledi na uspeh predstojećeg sastanka OPEK+ sve su bolji budući da mediji prenose insajderske informacije prema kojima je Irak pristao na zahteve Rusije i... PRODUŽENJE SPORAZUMA OPEK+ KLJUČNO ZA CENU NAFTE  Slede dodatna ograničenja proizvodnje

Izgledi na uspeh predstojećeg sastanka OPEK+ sve su bolji budući da mediji prenose insajderske informacije prema kojima je Irak pristao na zahteve Rusije i Saudijske Arabije da prestane da umanjuje svoj deo redukcije proizvodnje nafte i da nadoknadi propušteno. OPEK će zasedati u subotu u 13 sati (GMT), a nakon toga će im se pridružiti delegacija Rusije u formatu OPEK+.

Nacrt sporazuma za koji se očekuje da će biti ratifikovan predviđa da će OPEK+ produžiti važeća ograničenja proizvodnje nafte za još mesec dana, odnosno do kraja jula, prenosi portal ENERGY Voice. Nagoveštaji da dogovori u OPEK+ napreduju, ključno utiču već nekoliko dana na nivo cene Brent nafte na više od 40 dolara za barel.

Prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta „OilPrice“ cena severnomorske sirove nafte Brent u petak posle podne (CET) 41,59 dolara za barel. Američka nafta WTI (West Texas Intermediate) dostigla je cenu 38,86 dolara po barelu, što je skok za više od 100 odsto u odnosu na istorijski 20. april, kada je njena cena pala na negativnih – 37,63 dolara.

Zbog pada cena usled smanjene potražnje i gomilanja zaliha, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i drugi veliki proizvođači, ukupno 23 države, smanjile su ukupnu proizvodnju za 9,7 miliona barela dnevno od 1. maja. To je dovelo do stabilizacije i rasta cene nafte. U međuvremenu Saudijska Arabija samoinicijativno je smanjila proizvodnju za dodatnih 1,0 milion barela dnevno.   

Rijad i Moskva bili su suprotstavljeni tokm cenovnog rata u martu, a sada su ujedinjeni u zahtevu svim državama da se preuzete obaveze o smanjenju proizvodnje sprovode dosledno, a posebno Iraku, drugom najvećem proizvođaču iz OPEK. Prema podacima specijalizovanog portala za praćenje podataka o prometa nafte Kpler, na koji se poziva MarketWatch globalna dnevna proizvodnja smanjena je za oko 8,6 miliona barela u maju, što pokazuje da se sporazum poštuje 89 odsto. Da bi se ispunilo stoprocentno poštovanje potrebno je prestati sa proizvodnjom preostalih 1,1 milion barela dnevno.   

Prema ocenam nekih analitičara na koje se poziva ENERGY Voice, Rusiju i Saudijsku Arabiju ujedinila je mračna perspektiva prevelike ponude u narednim mesecima, a možda i godinama. Navedeno je da bi ove dve zemlje mogle mnogo da dobiju nametanjem konkretnih mera za striktnije poštovanje sporazuma drugima, posebno Iraku. Detalji sporazuma OPEK+ sa Irakom još se utvrđuju.     

Irak je prošlog meseca ispunio manje od pola obaveze, tako da bi u predstojećem periodu trebalo da smanji proizvodnju za dodatnih 24 odsto, odnosno za oko 3,28 miliona barela dnevno. Analitičari upozoravaju da vlada u Bagdadu rizikuje političke turbulencije u zemlji ukoliko bude prihvatila ovo drastično smanjenje proizvodnje nafte. Prihod od nafte čini 90 odsto BDP Iraka, 99 odsto izvoza i 90 odsto budžeta.

„Uprkos teškim finansijskim ograničenjima Iraka, bavimo se tehničkim problemima da bismo omogućili da dodatno smanjimo proizvodnju nafte. I dalje ostajemo posvećeni sporazumu OPEK+ i dajemo svoj doprinos osiguravanju stabilnog globalnog tržišta energije“, izjavio je u četvrtak Ali Alavi, potpredsednik Vlade Iraka i vršilac dužnosti ministra za naftu. 

Angola, Kazahstan i Nigerija takođe su proizvele u maju više od predviđenih kvota, ali sve tri zemlje već su pristale da svoju proizvodnju usklade sa sporazumom.   

Prema navodima AFP, koji se poziva na podatke iračkog Ministarstva za naftu,  prihodi Bagdada od nafte porasli su od aprila, uprkos manjoj proizvodnji i prodaji nafte. Irak je od prodaje nafte u maju zaradio 2,09 milijardi dolara, dok je u aprilu zarada bila 1,4 milijarde dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...