proizvođači automobila žele sopszvene AI asistente

Qualcomm i Alphabet se udružuju kako bi omogućili AI tehnologiju u automobilima

AutomobiliHi-techLifestyleSvet

23.10.2024 09:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Qualcomm i Alphabet se udružuju kako bi omogućili AI tehnologiju u automobilima Qualcomm i Alphabet se udružuju kako bi omogućili AI tehnologiju u automobilima
Qualcomm (QCOM)  je saopštio da se udružuje sa Alphabetovom kompanijom Google (GOOG) kako bi ponudio kombinaciju čipova i softvera koji će omogućiti proizvođačima automobila... Qualcomm i Alphabet se udružuju kako bi omogućili AI tehnologiju u automobilima

Qualcomm (QCOM)  je saopštio da se udružuje sa Alphabetovom kompanijom Google (GOOG) kako bi ponudio kombinaciju čipova i softvera koji će omogućiti proizvođačima automobila da razviju sopstvene AI glasovne asistente koristeći tehnologiju dve kompanije.

Qualcommovi čipovi već dugo napajaju mobilne telefone koji koriste Android operativni sistem, a kompanija se proširila na automobilski posao, sa čipovima koji mogu da napajaju i kontrolne table automobila i automatizovane sisteme za vožnju koje koriste General Motors i drugi. Qualcomm je rekao da sarađuje sa kompanijom Google na kreiranju verzije Android Automotive OS-a koja će nesmetano raditi na Qualcomm čipovima, piše Seebiz.

Dok su mnogi potrošači upoznati sa Android Autom i Apple CarPlayom kompanije Google, koji prikazuju aplikacije sa telefona kada je priključen na vozilo, Android Automotive OS je ponuda koju proizvođači automobila koriste iza kulisa za pokretanje računarskih sistema vozila. Qualcomm i Google rekli su da će proizvođači automobila moći da koriste zajedničku ponudu i AI tehnologiju kompanije Google za kreiranje glasovnih pomoćnika koji su jedinstveni za proizvođača automobila i koji mogu da rade bez oslanjanja na telefon vozača.

„Obično smo radili zajedno, ali nezavisno – planiramo mnogo stvari zajedno, ali idemo do kupaca odvojeno“, rekao je Nakul Dugal (Nakul Duggal), menadžer grupe za automobilsku industriju u Qualcommu, o odnosu Qualcomma i kompanije Google.

Qualcomm je, takođe, objavio dva nova čipa, jedan pod nazivom Snapdragon Cockpit Elite za napajanje kontrolne table i drugi pod nazivom Snapdragon Ride Elite za funkcije samovožnje. Kompanija je saopštila da Mercedes-Benz grupa planira da koristi Snapdragon Elite Cockpit čip u budućim vozilima, iako dve kompanije nisu precizirale kada i u kojim vozilima će se čip pojaviti.

  • JANA

    25.10.2024 #1 Author

    Za neke stvari AI je jako koristan ali bas da bude asistent u kolima nije mi bas nesto …ljudski faktor bi trebalo da bude presudan

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.