Istraživanje portala Biznis.rs: tehnološke inovacije u privredi (2)

Radna stolica sa pedalama i digitalni „kućni lekar“

Hi-techInfrastrukturaInovacijeSvet

26.5.2024 08:01 Autor: Vladimir Jokanović 16

Radna stolica sa pedalama i digitalni „kućni lekar“ Radna stolica sa pedalama i digitalni „kućni lekar“
Svet tehnologije nastavlja da se razvija neslućenom brzinom, unoseći revolucionarne promene u industriju i transformišući svakodnevni život i poslovanje. Ogromna većina inovacija, gotovo sve,... Radna stolica sa pedalama i digitalni „kućni lekar“

Svet tehnologije nastavlja da se razvija neslućenom brzinom, unoseći revolucionarne promene u industriju i transformišući svakodnevni život i poslovanje. Ogromna većina inovacija, gotovo sve, dolaze iz domena visoke tehnologije, pre svega iz zahuktalog razvoja veštačke inteligencije.

Da ne bi izgubile korak sa vremenom, kompanije moraju aktivno da razvijaju i razumeju nove veštine, a zaposleni moraju neprekidno da uče.

Centralno mesto u inovacijama svakako pripada AI industriji, a veštačka inteligencija sve više se uključuje u mnoge aspekte savremenog poslovnog i ličnog života. Ovaj novi i neretko zastrašujući fenomen izazvao je priličnu zabrinutost, koja se kreće od straha da će AI izazvati masovno smanjenje zaposlenosti do apokaliptičnih vizija robota koji preuzimaju svet, navodi Docuware. Ono na čemu insistiraju promoteri AI jeste da veštačka inteligencija nije zamena za ljudsko biće, ali strah od nepoznatog ostaje.

Euforiju koju prati munjeviti razvoj AI tehnologije delimično su prigušili problemi bezbednosti i potencialni rizici. Bezbednosne pretnje će se samo povećavati uporedo sa sazrevanjem tehnologije veštačke inteligencije, a kompanije i pojedinci biće sve više svesni sopstvene ranjivosti u vezi sa AI. Sajber napadi iz sfere socijalnog inženjeringa, odnosno krađa podataka, biće sve savršeniji, a zaštita podataka nameće se kao imperativ.

Uporedo sa razvojem veštačke inteligencije, koja bi morala da unapredi i sajber bezbednost, nauka zahvaljujući AI napreduje ogromnim koracima u sektorima datifikacije, sajber bezbednosti, kvantnog računarstva, robotizacije, 5G umrežavanja i zelene tehnologije. Trendovi su takvi da se malo toga inovativnog događa izvan zone razvoja AI tehnologije.

Foto: Squad Press

Jedna od inovacija koja nije AI, ali je „zelena“, jeste mali solarni automobil prikazan na ovogodišnjoj izložbi inovacija u Las Vegasu. Mini električni automobil koji koristi sunčevu energiju proizvela je kompanija Squad Mobility. Iako izgledom i veličinom podseća na dečju igračku, Solar City je „iznenađujuće komforan“, ocenjuje Engadget.

Reč je o vozilu koje je dugačko dva metra, može da pređe oko 20 kilometara sa jednim punjenjem i razvija maksimalnu brzinu od 40 km/h. Solarni panel na krovu kola proizvodi struju snage 250 vati, a automobil može da se puni i na struju. Njegova prodajna cena je 6.250 dolara.

Još jedan proizvod sa iste izložbe privukao je pažnju posetilaca, a u pitanju je kancelarijska stolica sa pedalama, koja je ujedno izvor električne energije za punjenje telefona ili laptopa. Ovaj proizvod se naziva Ampera Bike i namenjen je pre svega multitaskerima u Silicijumskoj dolini. Po izgledu podseća na barsku stolicu sa pedalama, a kompanija LifeSpan koja proizvodi Amperu navodi da ona omogućava zaposlenima da ostvare iste rezultate na poslu kao i iz klasične stolice, ali i da uživaju u kretanju.

Pola sata okretanja pedala dovoljno je da se napuni 50 odsto baterije prosečnog mobilng telefona, a više od 60 obrtaja u minutu stvara dovoljno energije za punjenje laptopa. Cena Ampere je 799 dolara.

Delta Pro Ultra kompanije EcoFlow je rezervni baterijski generator koji radi na solarnu energiju, obezbeđujući napajanje kuća u vanrednim situacijama. Proizvođač je imao u vidu, pre svega, ekstremne vremenske uslove u kojima nema struje, pa samim tim ni grejanja ili hlađenja stambenih prostorija. Sa težinom od 84 kilograma dovoljno je prenosiv da može da se koristi i na putu, napajajući kamper vozila ili male kuće. Takođe, ima mogućnost programiranja generatora da preuzme napajanje tokom perioda vršne potrošnje energije, što štedi novac na računima za struju. Uređaj je pušten u prodaju po ceni od 5.799 dolara.

Veliki broj inovacija kombinuje nove tehnologije sa medicinskim potrebama, a jedan od uređaja koji su nastali na taj način je MediLight. To je aparat koji pomaže ljudima sa povredama kičmene moždine ili onima koji boljuju od multipla skleroze, da znaju kada je vreme za mokrenje. Južnokorejska kompanija MediThings koja je proizvela ovaj prenosivi uređaj navodi da on koristeći infracrvene zrake ima sposobnost da „vidi“ kakvo je stanje u bešici i to signalizira korisniku. Glavni deo uređaja lepi se na donji deo stomaka kao flaster, a proizvođač se nada njegovoj široj upotrebi nakon testiranja na američkim univerzitetima i klinikama.

BeamO je kućni medicinski uređaj veličine daljinskog upravljača koji kombinuje termometar, elektrokardiogram, digitalni stetoskop i monitor kiseonika u krvi. Uređaj koji proizvođač, kompanija Withings naziva multiskop, ima potencijal da pomogne u takozvanim telezdravstvenim pregledima koji postaju sve češći oblik zdravstvene zaštite. Lekar putem interneta ima pristup podacima koje očitava uređaj na telu pacijenta.

Kompanija se nada da će nakon odobrenja regulatora uređaj biti na tržištu ovog leta po ceni od 250 dolara.

Pročitajte i prvi deo našeg istraživanja: Veštačka inteligencija već uveliko prisutna u svim granama privrede

 • ELLA

  26.5.2024 #1 Author

  Tehnologija napreduje, treba je pratiti, koristiti

  Odgovori

 • BLIZANAC

  26.5.2024 #2 Author

  Treba nam sto vise ovahvih inovacija

  Odgovori

 • ŽIZI

  26.5.2024 #4 Author

  Samo jedan pojam – 21.vek

  Odgovori

 • HANA

  26.5.2024 #5 Author

  Sve se odvija munjevitom brzinom…

  Odgovori

 • VALERIJA

  26.5.2024 #6 Author

  Ovo je samo jedno od milion čuda tehnologije.

  Odgovori

 • DUCA

  26.5.2024 #7 Author

  Svaka čast za sjajne inovacije.

  Odgovori

 • Grocka

  26.5.2024 #8 Author

  Samo napred

  Odgovori

 • SHALIMAR

  26.5.2024 #9 Author

  Inovacije iz dana u dan,napredna tehnologija…

  Odgovori

 • REA

  26.5.2024 #10 Author

  Bas smo nekako naglo poskocili sa pejdzera na robote… ne valja to

  Odgovori

 • Faith

  26.5.2024 #11 Author

  Svaka cast za inovacije

  Odgovori

 • SUNCICA

  26.5.2024 #12 Author

  Nova tehnologija obuzima sve inovacije

  Odgovori

 • JEKSICA25

  26.5.2024 #13 Author

  Fantasticno

  Odgovori

 • LENA

  26.5.2024 #14 Author

  Ove inovacije obećavaju poboljšanje efikasnosti i kvaliteta života, uz fokus na održivost i zdravlje.

  Odgovori

 • ZVEZDA

  26.5.2024 #15 Author

  Dobre vesti

  Odgovori

 • MAJA

  28.5.2024 #16 Author

  E sta ce jos da smisle

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...