Da li će novi podaci “pokvariti planove” za tempo smanjivanja kamatnih stopa?

Rast bazne inflacije u SAD

Svet

11.9.2024 15:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Rast bazne inflacije u SAD Rast bazne inflacije u SAD
Osnovna inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama neočekivano je porasla u avgustu zbog viših cena stanovanja i putovanja, potkopavajući šanse za brže smanjenje kamatnih stopa... Rast bazne inflacije u SAD

Osnovna inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama neočekivano je porasla u avgustu zbog viših cena stanovanja i putovanja, potkopavajući šanse za brže smanjenje kamatnih stopa Federalnih rezervi sledeće nedelje.

Takozvani osnovni indeks potrošačkih cena (CPI) — koji isključuje troškove hrane i energije — porastao je za 0,3 odsto od jula, najviše u poslednja četiri meseca, odnosno 3,2 odsto u odnosu na pre godinu dana, pokazali su podaci Biroa za statistiku rada u sredu.

Prema proračunima Bloomberga, tromesečna godišnja stopa je porasla za 2,1 odsto, sa 1,6 odsto u julu.

Ekonomisti vide uvz metriku kao bolji pokazatelj inflacije od ukupnog CPI. Ta mera je porasla za 0,2 odsto u odnosu na prethodni mesec i 2,5 odsto međugodišnje. Zbirni CPI pokazatelj je pao peti mesec zaredom, podstaknut jeftinijim cenama goriva.

  • SENSEI

    12.9.2024 #1 Author

    A da li će porasti inflacija i u Srbiji i na zapadnom Balkanu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.