Iznenađujuće poskupljenje u januaru

Rast cena polovnih automobila u SAD

AutomobiliLifestyleSvet

9.2.2023 10:45 Autor: Vladimir Jokanović 3

Rast cena polovnih automobila u SAD Rast cena polovnih automobila u SAD
Veleprodajne cene polovnih vozila u SAD porasle su za 2,5 odsto u januaru u odnosu na decembar prošle godine. Prema referentnom Manheim indeksu cene... Rast cena polovnih automobila u SAD

Veleprodajne cene polovnih vozila u SAD porasle su za 2,5 odsto u januaru u odnosu na decembar prošle godine. Prema referentnom Manheim indeksu cene su za 12,8 odsto niže nego pre godinu dana, a januarsko povećanje delimično je uslovljeno sezonskim prilagođavanjem cena.

Iznenađujući rast cena polovnih vozila u januaru povećava frustraciju američkih kupaca automobila i može da potopi nade da će inflacija nastaviti da opada čak i kada Federalne rezerve povećavaju kamatne stope, navodi Bloomberg. Mecečna rata za prosečan polovni automobil previsila je 570 dolara.

Cene na aukcijama često su ključne za tržište novih automobila, tako da su potrošači imali razloga da veruju da će proizvođači automobila i dileri početi da snižavaju cene vozila koja nikada nisu bila tako skupa. Cene polovnih vozila nisu visoke samo na aukcijama, već i u maloprodajnim salonima.

Prema ocenama eksperata, tržište se ponaša kao da je inflacija na vrhuncu, a cene polovnih automobila idu u neželjenom smeru. Cene polovnih automobila jedna su od većih komponenti Indeksa potrošačkih cena (CPI), čineći 4,5 odsto njegovog jezgra. Svaki procenat povećanja cena polovnih vozila, povećava ukupnu stopu inflacije za pet baznih poena (0,05 odsto).

Dosadašnje smanjenje inflacije uglavnom je posledica pojeftinjenja roba, što je navelo zvaničnike centralne banke da prebace fokus na uslužni sektor, jer se brinu da će zategnuto tržište rada zadržati pritisak na plate i inflaciju. Cene polovnih automobila, merene indeksom CPI, pale su u poslednjih šest meseci, pomažući Fedu u borbi protiv inflacije.

  • GOCA BG

    12.2.2023 #1 Author

    Kupovace se sve manje..

    Odgovori

  • LUKA

    13.2.2023 #2 Author

    Sta je za njih rata od 570 dolara prava sitnica

    Odgovori

  • Tina

    16.2.2023 #3 Author

    Cene automobila su odredjene I prema plateznoj moci stanovnistva

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...