podindeksi beležili pozitivne rezultate u istom periodu

Rast poverenja turskih potrošača u oktobru

SvetU fokusu

21.10.2022 16:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Rast poverenja turskih potrošača u oktobru Rast poverenja turskih potrošača u oktobru
Poverenje potrošača u Turskoj poraslo je 5,3 odsto na mesečnom nivou u oktobru, prema najnovijim zvaničnim podacima objavljenim u petak. Indeks poverenja potrošača porastao... Rast poverenja turskih potrošača u oktobru

Poverenje potrošača u Turskoj poraslo je 5,3 odsto na mesečnom nivou u oktobru, prema najnovijim zvaničnim podacima objavljenim u petak.

Indeks poverenja potrošača porastao je ovog meseca na 76,2, sa 72,4 u septembru, pokazuju podaci Turskog statističkog instituta (TurkStat), prenosi Anadolu Agency.

Indeks je vitalni pokazatelj ukupne situacije u privredi, koji ukazuje na raspoloženje potrošača o finansijskom stanju i opštem stanju privrede, zajedno sa tendencijama rashoda i štednje.

Svi podindeksi su zabeležili rast u mesecu, dok je materijalna situacija domaćinstava u ovom trenutku porasla za 8,4 odsto na 57,5. U međuvremenu, indeks za procenu trošenja novca na trajna dobra u narednih 12 meseci porastao je 2,3 odsto na 93,1.

Indeks očekivanja opšte ekonomske situacije povećan je za 5,3 odsto na 77,9, dok je očekivanje finansijske situacije stanovništva u narednih 12 meseci poraslo za 6,7 procenata na 76,2.

Indeks poverenja potrošača se izračunava na osnovu rezultata ankete i vrednuje u rasponu od 0-200, što ukazuje na optimističnu perspektivu kada je očitavanje iznad 100 i pesimistično kada je ispod.

  • GOCA BG

    23.10.2022 #1 Author

    Da li je poverenje,sama anketa nije merodavna…

    Odgovori

  • Milovan94

    23.10.2022 #2 Author

    Ja nešto ne verujem da postoji rast poverenja…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...