Sektor hemijskih materijala i proizvoda ostvario najveći izvoz

Turski izvoz na Balkan premašio 15,5 milijardi dolara za devet meseci

BiznisNovacRegionVesti

15.10.2022 15:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 23

Turski izvoz na Balkan premašio 15,5 milijardi dolara za devet meseci Turski izvoz na Balkan premašio 15,5 milijardi dolara za devet meseci
Turski izvoz na Balkan u devet meseci ove godine porastao je za 24,9 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine i dosegao je... Turski izvoz na Balkan premašio 15,5 milijardi dolara za devet meseci

Turski izvoz na Balkan u devet meseci ove godine porastao je za 24,9 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine i dosegao je 15,7 milijardi dolara.

Najviše se izvozilo u Rumuniju, 4,7 miliona dolara, dok je najveći porast u odnosu na isti period prošle godine zabeležila Crna Gora, prenosi Beta pozivajući se na Anadolu Agency.

Prema podacima koje je novinar turske agencije prikupio iz Skupštine turskih izvoznika (TIM), u prvih devet meseci ove godine ostvaren je izvoz od 15 milijardi i 698 miliona dolara u balkanske zemlje, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Hrvatsku, Crnu Goru, na Kosovo, u Makedoniju, Rumuniju, Srbiju, Sloveniju i Grčku.

U istom periodu prošle godine taj broj bio je na nivou od 12 milijardi i 571 milion dolara, pa je izvoz na Balkan lani porastao za 24,9 odsto.

Najveći izvoz u pomenutom periodu među balkanskim zemljama ostvaren je u Rumuniju (4,7 milijardi dolara), slede Bugarska (3,4 milijarde dolara), Grčka (2,1 milijarda dolara), Srbija (1,3 milijarde dolara) te Slovenija (1,2 miliona dolara).

Izvoz Turske u Albaniju iznosio je 742,8 miliona dolara, zatim u Bosnu i Hercegovinu (548,1 milion dolara), Severnu Makedoniju (488,5 miliona), na Kosovo (483,1 milion dolara), u Hrvatsku (439,1 milion dolara), te u Crnu Goru (118,6 miliona dolara).

Kada je reč o izvozu u zemlje Balkana na osnovu gradova, najveći je bio iz Istanbula i iznosio 7,5 milijardi dolara. Ovim iznosom Istanbul je snosio 47,9 odsto izvoza od 15,7 milijardi dolara u zemlje Balkana.

Sektor hemijskih materijala i proizvoda ostvario je najveći izvoz na područje Balkana, izvezao je robe u vrednosti 2,8 milijardi dolara.

Slede sektori čelik, automobilska industrija, crni i obojeni metali, električna energija i elektronika.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...