Devizne rezerve istočne države porasle za 10,8 milijardi dolara

Turska beleži deficit deseti mesec zaredom

NovacSvetVesti

11.10.2022 19:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Turska beleži deficit deseti mesec zaredom Turska beleži deficit deseti mesec zaredom
Turski beleži deficit na tekućem računu deseti mesec zaredom, nakon što je trgovački bilans pogođen globalnim rastom cena energije. Deficit se u avgustu povećao... Turska beleži deficit deseti mesec zaredom

Turski beleži deficit na tekućem računu deseti mesec zaredom, nakon što je trgovački bilans pogođen globalnim rastom cena energije.

Deficit se u avgustu povećao na 3,1 milijardu dolara, u poređenju sa suficitom od 1,1 milijardu dolara u istom mesecu prošle godine, saopštila je u utorak turska centralna banka. Srednja vrednost od 15 odsto navedena u izveštaju koji je objavio Bloomberg ukazuje na jaz od 3,2 milijarde dolara. Manjak za prvih osam meseci ove godine je dostigao 39,7 milijardi dolara.

Prihod od turizma iznosio je 5,1 milijardu dolara, a uslužni sektor je ostvario suficit od 7,2 milijarde dolara. Dolasci stranih turista porasli su za 58 odsto u avgustu na međugodišnjem nivou, piše Bloomberg.

Devizne rezerve su u avgustu porasle za 10,8 milijardi dolara. Izvor finansija je najverovatnije Rusija, a turski zvaničnici su u julu izjavili da je kompanija Rosatom pokrenula proces transfera 15 milijardi dolara lokalnoj podružnici koja na obali Sredozemnog mora gradi nuklearnu elektranu Akuju, vrednu 20 milijardi dolara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...