Faktor koji sugeriše produžavanje inflacije

Rast uvoznih cena u SAD u aprilu najviši za dve godine

SvetU fokusu

16.5.2024 16:51 Autor: Vladimir Jokanović 0

Rast uvoznih cena u SAD u aprilu najviši za dve godine Rast uvoznih cena u SAD u aprilu najviši za dve godine
Cene uvoznih proizvoda u SAD porasle su u aprilu najviše u poslednje dve godine zbog rastućih troškova za energetske proizvode i drugu robu, što... Rast uvoznih cena u SAD u aprilu najviši za dve godine

Cene uvoznih proizvoda u SAD porasle su u aprilu najviše u poslednje dve godine zbog rastućih troškova za energetske proizvode i drugu robu, što sugeriše da bi domaća inflacija mogla ostati visoka još neko vreme.

Cene uvoza porasle su za 0,9 odsto od prošlog meseca, što je najveći porast od marta 2022. godine, nakon revidiranog porasta od 0,6 odsto u martu, saopštilo je američko Ministarstvo za rad. Ekonomisti su očekivali su da će cene uvoza, isključujući tarife, porasti za 0,3 odsto nakon prethodno prijavljenog porasta od 0,4 odsto u martu, prenosi Reuters.

U proteklih 12 meseci do aprila, cene uvoza su porasle za 1,1 procenat, što je najveći rast od decembra 2022. Cene su porasle za 0,4 odsto u martu, što je bio prvi međugodišnji porast od januara 2023.
Više cene uvoza bacaju senku na inflacionu prognozu. Podaci od srede pokazali su da je inflacija nastavila da opada nakon skoka u prvom kvartalu, pri čemu je rast potrošačkih cena u aprilu usporen nakon dva uzastopna meseca značajnih povećanja.


Smanjenje pritiska na cene zajedno sa ublažavanjem uslova na tržištu rada ojačali su očekivanja da će Federalne rezerve početi da snižavaju kamatne stope u septembru. Američka centralna banka zadržala je svoju referentnu kamatnu stopu u rasponu od 5,25 do 5,50 odsto od jula.

Cene uvoznih goriva porasle su za 2,4 odsto u aprilu nakon rasta od 5,4 odsto u martu. Troškovi uvezene hrane porasli su za 1,7 odsto nakon rasta od 1,6 odsto u martu. Isključujući goriva i hranu, cene uvoza porasle su za 0,6 procenata. Ove takozvane osnovne cene uvoza porasle su za 0,1 odsto u martu. Osnovne cene uvoza porasle su za 0,4 odsto međugodišnje u aprilu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.