kina upošljava najviše radnika

Rekordan broj novih radnih mesta u sektoru obnovljivih izvora energije u 2023.

EkologijaSvetU fokusu

5.10.2024 12:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Rekordan broj novih radnih mesta u sektoru obnovljivih izvora energije u 2023. Rekordan broj novih radnih mesta u sektoru obnovljivih izvora energije u 2023.
Prošle godine je u sektoru obnovljive energije otvoreno rekordnih 2,5 miliona novih radnih mesta, od čega većina u Kini, prema najnovijem izveštaju Međunarodne agencije... Rekordan broj novih radnih mesta u sektoru obnovljivih izvora energije u 2023.

Prošle godine je u sektoru obnovljive energije otvoreno rekordnih 2,5 miliona novih radnih mesta, od čega većina u Kini, prema najnovijem izveštaju Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA) i Međunarodne organizacije rada (ILO).  

Broj radnih mesta širom sveta u sektoru obnovljive energije porastao je za 18 odsto, sa 13,7 miliona u 2022. na 16,2 miliona prošle godine, prenosi SEEbiz.

U Kini, gde je skoro dve trećine novih svetskih solarnih i vetroelektrana postavljeno 2023. godine, otvoreno je 1,84 miliona radnih mesta u sektoru obnovljive energije.

Zajednički izveštaj pokazuje nejednaku distribuciju svetske radne snage. Kina, sa 7,4 miliona radnih mesta, tako predstavlja 46 odsto svih radnih mesta u sektoru. Slede EU sa 1,8 miliona radnih mesta, Brazil sa 1,56 miliona, te SAD i Indija sa skoro milion radnih mesta u sektoru obnovljivih izvora energije.

U Africi je prošle godine bilo samo 324.000 radnih mesta u ovom sektoru, prema izveštaju objavljenom ove nedelje, iako kontinent ima „ogroman potencijal za obnovljive izvore energije“.

U izveštaju se takođe navodi dau sektoru solarne nergije ima najvišezposlenih širom sveta  sa 7,2 miliona radnih mesta, uključujući 4,6 miliona u Kini.

Tečna biogoriva zapošljavaju 2,8 miliona ljudi, od čega trećinu u Brazilu, dok su poslovi u hidroenergetici neznatno smanjeni sa 2,5 miliona u 2022. na 2,3 miliona u odnosu na prošlu godinu.

U oblasti energije vetra, Kina i Evropa učestvuju sa 52, odnosno 21 odsto, od 1,5 miliona globalnih radnih mesta.

Dve organizacije su u izveštaju takođe naglasile da političari treba da podrže mere ka većoj raznolikosti radne snage i rodnoj ravnopravnosti kako bi odgovorili na rastuće zahteve energetske tranzicije.

  • zvezda

    6.10.2024 #1 Author

    zanimljivo

    Odgovori

  • KIMCHI

    6.10.2024 #2 Author

    Kina, oduvek dobar primer radne politike

    Odgovori

  • SUNCE

    6.10.2024 #3 Author

    Kina uvek spremna da brzo reaguje na sve promene u svetskom trendovima,zato i jeste vodeca ekonomina u svetu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.