azija najviše razvija svoje kapacitete

Obnovljivi izvori energije beleže globalni rast od 52 odsto u poslednjih pet godina

EkologijaU fokusu

2.4.2024 18:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Obnovljivi izvori energije beleže globalni rast od 52 odsto u poslednjih pet godina Obnovljivi izvori energije beleže globalni rast od 52 odsto u poslednjih pet godina
Kapacitet projekata obnovljivih izvora energije dostigao je 3.869 gigavata prošle godine, što je povećanje od 52 odsto u poslednjih pet godina, pokazuju najnoviji podaci... Obnovljivi izvori energije beleže globalni rast od 52 odsto u poslednjih pet godina

Kapacitet projekata obnovljivih izvora energije dostigao je 3.869 gigavata prošle godine, što je povećanje od 52 odsto u poslednjih pet godina, pokazuju najnoviji podaci iz izveštaja Međunarodne agencije za obnovljivu energiju – Statistike obnovljivih kapaciteta za 2024.

Porast kapaciteta obnovljivih izvora bio je podstaknut rastućim trendom ka čistim izvorima energije širom sveta, jer je cilj zemalja da se distanciraju od fosilnih goriva štetnih po životnu sredinu.

Udeo obnovljivih izvora energije u elektroenergetskim kapacitetima je prošle godine dostigao 43,2 odsto, što je povećanje od 8,6 odsto u odnosu na 2019.

Između 2019. i 2023. godine, solarne elektrane su doživele najveći rast među obnovljivim izvorima energije.

U poslednjih pet godina instalirani solarni kapaciteti su porasli za 138,5 odsto na 1.419 gigavata, a slede vetroelektrane koje su zabeležile rast od 63,5 odsto u odnosu na nivo iz 2019. godine. Ukupna instalisana snaga svetskih vetroelektrana je prošle godine dostigla 1.017 gigavata.

Elektrane na biomasu povećale su kapacitet za 20 odsto od 2019. do 2023. godine, dostigavši 150 gigavata, dok su geotermalne elektrane prošle godine dostigle 15 gigavata, što je povećanje od 7,1 odsto u odnosu na 2019.

Kapacitet hidroelektrana je u 2023. godini povećan za 6,4 odsto u petogodišnjem periodu, dostigavši 1.268 gigavata.

Izvor sa najmanjom promenom u pogledu instalisanog kapaciteta bila je pomorska energija. Ovaj izvor, koji obuhvata električnu energiju proizvedenu iz talasa, plime i oseke i morskih vetrova, zabeležio je marginalnu stopu rasta od 0,2 odsto. Polovina projekata pomorske energije sa 527 megavata instalisanog kapaciteta nalazi se u Aziji, a 45 odsto u Evropi.

Najveći rast kapaciteta obnovljive energije zabeležen je u Aziji od 74 odsto, a zatim slede zemlje Okeanije sa 56 procenata i evropske zemlje sa 37 odsto.

U istom periodu, kapacitet obnovljivih izvora je porastao za 36 odsto u Severnoj Americi i za 29 procenata u Južnoj Americi, dok je rast kapaciteta registrovan u Africi od 23 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.