Finalizovan finansijski aranžman za završetak OIE projekta

EBRD, Erste, EPS i Enlight potpisali ugovore u vezi sa vetroparkom „Pupin“

EkologijaSrbija

27.3.2024 08:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EBRD, Erste, EPS i Enlight potpisali ugovore u vezi sa vetroparkom „Pupin“ EBRD, Erste, EPS i Enlight potpisali ugovore u vezi sa vetroparkom „Pupin“
Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović prisustvovala je potpisivanju setu ugovora za finalizaciju finansijskog aranžmana za izgradnju vetroparka „Pupin“... EBRD, Erste, EPS i Enlight potpisali ugovore u vezi sa vetroparkom „Pupin“

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović prisustvovala je potpisivanju setu ugovora za finalizaciju finansijskog aranžmana za izgradnju vetroparka „Pupin“ sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).

Radi se o projektu čija je investiciona vrednost oko 100 miliona evra.

Đedović Handanović je tom prilikom izjavila da je u pitanju drugi od ukupno devet projekata koji su dobili podsticaj na prvim aukcijama za tržišne premije koje su sprovedene prošle godine, saopšteno je iz njenog kabineta.

„Aukcije su nama pomogle da ostvarimo dva bitna cilja na putu naše energetske tranzicije, a to su da imamo nove kapacitete iz obnovljivih izvora energije i da proizvedena energija bude po održivim cenama“, rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je istakla da će sva energija iz vetroparka „Pupin“ biti iskorišćena za energetski sistem Srbije, a snabdevaće približno 40.000 domaćinstava.

„Naš plan je da za tri godine ukupno u sistemu premije imamo 1.300 novih megavata kapaciteta. U toku ove godine očekujemo pokretanje novih aukcija, a nadamo se da će to biti kapacitet od 400 megavata i za solarne i za vetroelektrane“, rekla je Đedović Handanović.

Prema njenim rečima, očekuje se da EPS svoj prvi vetropark dobije početkom naredne godine.

Potpisani su Ugovor o otkupu električne energije i preuzimanju balansne odgovornosti između kompanija Enlight Renewable Energy i EPS-a, Ugovor o kreditiranju između kompanije Enlight Renewable Energy, EBRD-a i Erste banke, kao i Ugovor o stupanju u projekat između kompanije Enlight Renewable Energy, EBRD-a, Erste banke i EPS-a.

Lokacija na kojoj je planirana izgradnja vetroparka „Pupin“ nalazi se u jugozapadnom Banatu na teritoriji opštine Kovačica, između naseljenih mesta Kovačica, Padina i Debeljača.

Planirano je da se vetropark sastoji od 16 vetroturbina, ukupne snage od 94,4 MW.

Planirani broj radnika variraće u zavisnosti od faze izgradnje između 50 i 200 angažovanih radnika različitih profila, a nakon puštanja u rad biće angažovano više od 10 stalno zaposlenih radnika.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a Dušan Živković, direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli (Mateo Collangeli) i ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan.

Takođe, potpisivanju ugovora prisustvovali su i generalni direktor kompanije Enlight Renewable Energy za Evropu Marko Lipošćak, predsednik Upravnog odbora kompanije Enlight Renewable Energy (putem video poruke) Jair Serousi i član Izvršnog odbora Erste banke Srbija Nikola Stamenković.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.