Srbija zainteresovana da dobije četiri mala modularna reaktora

Vučić: Što pre napraviti studije za upotrebu nuklearne energije

Srbija

21.3.2024 15:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Vučić: Što pre napraviti studije za upotrebu nuklearne energije Vučić: Što pre napraviti studije za upotrebu nuklearne energije
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na prvom Samitu o nuklearnoj energiji u Briselu, koji organizuju Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Kraljevina... Vučić: Što pre napraviti studije za upotrebu nuklearne energije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na prvom Samitu o nuklearnoj energiji u Briselu, koji organizuju Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Kraljevina Belgija, da je taj skup veoma važan i za Srbiju i ceo evropski kontinent, jer nam je svima potrebno više energije kako bismo mogli da ostvarimo veće stope rasta i da realizujemo velike planove u budućnosti.

On je istakao da treba što pre da vidimo studije za upotrebu nuklearne energije u našoj zemlji jer ćemo jedino tako moći da obezbedimo dovoljno struje u budućnosti.

„Nije pitanje šta nam fali danas kada je reč o struji, već je pitanje šta će nam nedostajati sutra. Danas mi možemo da preživimo, ali ne možemo sutra“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara, prenosi RTS.

Vučić je istakao i da će Srbija morati i da dovodi ljude iz inostranstva jer nema dovoljno stručnjaka u toj oblasti.

„Danas je važno da mi razumemo u kolikom smo zaostatku i kako smo pogrešne odluke donosili u prethodnih 35 i 40 godina i značaj koji se pridaje ovom samitu nama ukazuje na to koliko će nam struja nedostajati u budućnosti. Da to pojednostavimo – bez nuklearne energije mi nećemo biti u stanju da preživimo ni dolazak veštačke inteligencije, ni električnih automobila„, rekao je Vučić.

On je poručio da treba videti kako da se dođe do većeg broja malih modularnih reaktora za upotrebu nuklearne energije. Kako je rekao, na tom putu imamo tri problema.

„Prvi problem jeste da, barem u mojoj zemlji, nemamo potrebno znanje o korišćenju nuklearne energije i ne znamo kako ćemo obezbediti to znanje i te ljude. Druga stvar jeste kako ćemo finansirati sve ove projekte. I mogu vam reći unapred da smo mi zaista zainteresovani da dobijemo bar četiri mala modularna reaktora koji će zameniti 1200 megavati. Ne znamo kako ćemo to uraditi, kako ćemo to finansirati zato što je to oko 7,5 do osam milijardi evra“, naveo je Vučić.

  • Jj992

    21.3.2024 #1 Author

    Da, strucnjak… Bukvalno imamo dovoljno ovako.

    Odgovori

  • PAVLE-2005

    21.3.2024 #2 Author

    Reče i tako i bi!!!

    Odgovori

  • CAPRIBIZ

    22.3.2024 #3 Author

    Nuklearna energija je ekološki najčistija, a Bog zna da treba da brinemo i o našoj državi i o planeti, nego ljudi čuju reč “nuklearna” i uplaše se što je legitimno (Černobil) ali treba širiti svest o benefitima nuklearne energije + u 21. smo veku i tehnologija je mnogo uznapredovala što dodatno doprinosi bezbednosti

    Odgovori

    • JANA

      23.3.2024 #4 Author

      Bravo za vlast i zainteresovanost i za ovakve stvari koje su bitne u današnje vreme

      Odgovori

  • GAGA

    24.3.2024 #5 Author

    Veliki strucnjak

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...