Očekuje se da bi novi blok mogao da proradi 2038. godine

Izgradnja novog bloka u nuklearki „Krško“ od strateškog značaja za Hrvatsku i Sloveniju

Region

15.11.2023 08:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Izgradnja novog bloka u nuklearki „Krško“ od strateškog značaja za Hrvatsku i Sloveniju Izgradnja novog bloka u nuklearki „Krško“ od strateškog značaja za Hrvatsku i Sloveniju
Krajem ove nedelje trebalo bi da ponovo bude u pogonu nuklearna elektrana Krško (NEK), pošto je privremeno zatvorena početkom oktobra zbog kvara na rashladnom... Izgradnja novog bloka u nuklearki „Krško“ od strateškog značaja za Hrvatsku i Sloveniju

Krajem ove nedelje trebalo bi da ponovo bude u pogonu nuklearna elektrana Krško (NEK), pošto je privremeno zatvorena početkom oktobra zbog kvara na rashladnom sistemu, objavio je Poslovni.hr uz podsećanje da ta elektrana pokriva oko 20 odsto potreba Slovenije i 15 odsto potreba Hrvatske za strujom.

Poslovni.hr je u osvrtu na dileme oko korišćenja nuklearne energije zauzeo stav da „ohrabruju nezvanični izvori iz Hrvatske elektroprivrede (HEP) da „postojeća nuklearna elektrana, ali i mogući novi blok, u kojem bi HEP ponovo verovatno bio suvlasnik, ima stratešku važnost kako za kompaniju tako i za ukupni hrvatski energetski sektor sa ekonomskog, energetskog i aspekta životne sredine“.

Uz ocenu da je Hrvatska ranije „bežala“ od nuklearne energije, pa je tako odbila ponudu ulaska u gradnju nuklearne elektrane Paks 2 u Mađarskoj, na Poslovnom.hr konstatuju da se situacija promenila i da su hrvatski ministri Zdravko Marić i Tomislav Ćorić potpisali inicijativu za jače okretanje EU prema nuklearnoj energiji.

U skladu sa tim, obnovljeni su razgovori o budućnosti nuklearne elektrane Krško, koja bi, prema slovenačkom Ministarstvu zaštite životne sredine, mogla da radi još dvadeset godina.

„Slovenci već planiraju i gradnju drugog bloka nuklearne elektrane Krško, za čiji projekat postoji snažna politička volja, ne samo u Sloveniji, nego i u Hrvatskoj. Taj bi drugi blok, prema projekcijama, trebao biti pušten u pogon do 2038. godine“, podseća Poslovni.hr uz napomenu da kritičari smatraju taj projekat skupim u vreme izdašne podrške za investicije u obnovljive izvore.

Zato smatraju „ohrabrujućim“ nezvanične poruke iz HEP da su „Krško“ i moguća izgradnja novog bloka strateški važni za Hrvatsku i Sloveniju.

Prema takođe nezvaničnim informacijama, uslov za produženje rada postojećeg bloka bio je završetak modernizacije i povećanja bezbednosti koji je ispunjen završetkom Programa nuklearne sigurnosti.

Celi posao je, kako piše Poslovni.hr, vredeo 370 miliona evra, a što su platili suvlasnici, GEN Energija i HEP u jednakim delovima.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...