Američki naftni gigant ulaže u energetsku tranziciju

Exxon Mobil namerava da postane vodeći proizvođač litijuma

InvesticijeNovacSvet

14.11.2023 08:59 Autor: Vladimir Jokanović 0

Exxon Mobil namerava da postane vodeći proizvođač litijuma Exxon Mobil namerava da postane vodeći proizvođač litijuma
Exxon Mobil namerava da postane vodeći proizvođač litijuma za baterije za električna vozila kroz operaciju bušenja koju američki naftni gigant pokreće u Arkanzasu, objavila... Exxon Mobil namerava da postane vodeći proizvođač litijuma

Exxon Mobil namerava da postane vodeći proizvođač litijuma za baterije za električna vozila kroz operaciju bušenja koju američki naftni gigant pokreće u Arkanzasu, objavila je ova kompanija.

Exxon je ranije ove godine kupio 120.000 hektara geološkog nalazišta u južnom Arkanzasu pod nazivom Smackover Formation koje je bogato litijumom, prenosi Seebiz. U planu je da proizvodnja litijuma za baterije počne 2027. godine, a cilj kompanije je da obezbedi dovoljno minerala za milion električnih vozila godišnje do 2030. godine.

U toku su razgovori sa potencijalnim kupcima kao što su proizvođači električnih vozila i baterija, navedeno je u saopštenju kompanije Exxon. Operacija sa litijumom dolazi u trenutku kada su velike naftne kompanije pod pritiskom da se pozabave klimatskim promenama.

Dok su se Shell i BP fokusirali na obnovljive izvore energije poput vetra i sunca, Exxon ulaže 17 milijardi dolara do 2027. godine u smanjenje emisija. Povećanje domaće proizvodnje litijuma ključno je za energetsku tranziciju, saopštio je Exxon, dodajući da na to gleda kao na višedecenijsku investiciju.

SAD se uglavnom oslanjaju na uvoz litijuma iz Argentine i Čilea, iako prema podacima američkog Geološkog instituta, poseduju neka od najvećih nalazišta tog minerala. SAD trenutno imaju samo jednu lokaciju za komercijalnu proizvodnju litijuma, u Nevadi.

Očekuje se da će potražnja za litijumskim baterijama u SAD porasti šest puta do 2030. godine, zbog masovnog prelaska na električna vozila- Prodaja električnih vozila u SAD porasla je za 50 odsto u trećem kvartalu tekuće godine, a procenjuje se da oko jedan odsto ukupnog broja vozila u zemlji čine električni automobili.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...