Hidropotencijal najvažniji resurs

Veliko interesovanje investitora za solarne i vetroelektrane u Crnoj Gori

RegionU fokusu

18.10.2023 15:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Veliko interesovanje investitora za solarne i vetroelektrane u Crnoj Gori Veliko interesovanje investitora za solarne i vetroelektrane u Crnoj Gori
Prioritet Crne Gore bio je i ostaje proizvodnja obnovljive, odnosno čiste energije, jer država raspolaže značajnim potencijalom obnovljivih izvora, kao što su hidropotencijal, solarna... Veliko interesovanje investitora za solarne i vetroelektrane u Crnoj Gori

Prioritet Crne Gore bio je i ostaje proizvodnja obnovljive, odnosno čiste energije, jer država raspolaže značajnim potencijalom obnovljivih izvora, kao što su hidropotencijal, solarna energija, potencijal vetra i biomasa, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Državni sekretar u Ministarstvu, Admir Šahmanović rekao je na konferenciji o energetici i obnovljivim izvorima energije u regionu Zapadnog Balkana da Crna Gora nastoji da ispunjava svoje obaveze iz sporazuma o Energetskoj zajednici i doprinosi razvoju regionalnog tržišta energije i njegovoj integraciji u energetsko tržište Evropske unije (EU).

U skladu sa takvim opredeljenjem, cilj Vlade je stvaranje uslova za intenzivnije korišćenje domaćih energetskih potencijala, naročito obnovljivih, ističe se u saopštenju koje je prenela agencija MINA.

„Želimo da klimatske i ekološke izazove pretvorimo u naše prilike i konkurentske prednosti, osiguravanjem pravedne i inkluzivne tranzicije prema klimatskoj neutralnosti“ rekao je Šahmanović.

Predstavljajući neke od projekata koje Crna Gora razvija i realizuje, naveo je da je u poslednje vreme iskazano veliko interesovanje investitora za izgradnju solarnih elektrana i vetroelektrana u Crnoj Gori.

Šahmanović je podsetio i da je u Crnoj Gori počelo da funkcioniše i Dan unapred tržište električne energije i da se intenzivno radi na stvaranju uslova za povezivanje nacionalnog tržišta sa tržištima susednih zemalja.

„U skladu sa svojim prioritetima iz oblasti energetike, Crna Gora će nastaviti aktivnosti na obezbeđenju sigurnog snabdevanja energijom, razvoja konkurentnog tržišta energije i održivog energetskog razvoja, uz aktivnu saradnju sa svima koji imaju iste ciljeve“ poručio je Šahmanović.

  • jevtić

    18.10.2023 #1 Author

    Zanimljivo

    Odgovori

  • Jj992

    18.10.2023 #2 Author

    Hah, da verovatno strani investitori jer oni sami ne znaju da koriste svoje prirodne resurse pa ce to investitori umesto njih tj same drzave…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...