Crnogorska privreda i dalje se suočava sa sistemskim problemima

Snažan rast BDP-a Crne Gore, ali slabo interesovanje stranih investitora

RegionVesti

11.10.2023 14:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Snažan rast BDP-a Crne Gore, ali slabo interesovanje stranih investitora Snažan rast BDP-a Crne Gore, ali slabo interesovanje stranih investitora
Crnogorska privreda se i dalje suočava sa sistemskim izazovima, kojima se ne nazire rešenje dugi niz godina, ocenila je predsednica Privredne komore (PKCG) Nina... Snažan rast BDP-a Crne Gore, ali slabo interesovanje stranih investitora

Crnogorska privreda se i dalje suočava sa sistemskim izazovima, kojima se ne nazire rešenje dugi niz godina, ocenila je predsednica Privredne komore (PKCG) Nina Drakić otvarajući Konferenciju o ekonomiji Montenegro 2023.

Drakić je, kako je prenela agencija Mina, kazala da crnogorska ekonomija beleži pozitivne trendove u ovoj godini i realnu stopu rasta BDP-a od 6,9 odsto, najveću u Evropi, ali da je to velikim delom rezultat povećanja broja zaposlenih, ličnih dohodaka i intenzivnog kreditiranja, turističke i potrošnje velikog broja stranih državljana koji usled globalnih političkih kretanja borave u Crnoj Gori.

“Podaci pokazuju da nažalost nije vraćeno poverenje i interesovanje stranih investitora. Upravo investicije iz inostranstva su bile nosilac razvoja i anulirale izuzetno visok deficit na tekućem bilansu u prethodnom periodu”, kazala je Drakić u hotelu Splendid otvarajući konferenciju.

Tema konferencije koju organizuje PKCG je Ekonomski horizont regiona.

Prema njenim rečima, aktuelna svetska dešavanja kao nikada ranije ukazuju na to koliko je važna dvosmernost u odnosima regionalne i evropske ekonomije, a Zapadni Balkan se nameće kao integralni deo rešenja za globalne izazove.

“Mislim da treba da iskoristimo šansu koja nam se ukazuje, i to stvaranjem ambijenta koji će biti stimulativan i predvidiv, što će voditi i ka većim ulaganjima u infrastrukturu. Verujem da će i lideri naših zemalja, na predstojećem Samitu, jasno saopštiti takvu poruku svojim partnerima iz EU”, poručila je Drakić.

Direktor asocijacije privrednih komora Evrope Eurochambres, Ben Baters (Ben Butters), kazao je da se Konferencija Privredne komore održava u vreme kada je proširenje EU verovatno najviše pozicionirano na agendi Brisela u poslednje dve decenije.

“Od početka rata u Ukrajini, proces proširenja je dobio novi zamajac, kako za ovu državu, tako i za zemlje kandidatkinje sa Zapadnog Balkana, uključujući i Crnu Goru. Evropska unija će usvojiti strategiju proširenje za nekoliko sedmica, a postoje signali da će ovo omogućiti procesima pristupanja da napreduju nakon godina mirovanja”, rekao je Baters.

Prema njegovim rečima, Eurochambres podržava proces proširenja, prepoznajući moćan transformativni efekat perspektive članstva u EU.

  • Jj992

    11.10.2023 #1 Author

    A strani investitori im trebaju tacno za sta? Da, kao i kod nas ostete i uzmu novac gradjana i odu…Kada su vec toliko uspesni zasto drzava ne investira sama i sama uzima profit od istog?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...