Istraživači rade na razvoju materijala i metoda

Ekstrakcija uranijuma iz morske vode mogla bi biti novi izvor nuklearne energije

EkologijaSvetU fokusu

9.1.2024 08:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ekstrakcija uranijuma iz morske vode mogla bi biti novi izvor nuklearne energije Ekstrakcija uranijuma iz morske vode mogla bi biti novi izvor nuklearne energije
Nuklearna fisija je naziv za proces nuklearne reakcije tokom koje se atom određenog hemijskog elementa cepa na dva, prilikom čega se oslobađa energija. Jedan... Ekstrakcija uranijuma iz morske vode mogla bi biti novi izvor nuklearne energije

Nuklearna fisija je naziv za proces nuklearne reakcije tokom koje se atom određenog hemijskog elementa cepa na dva, prilikom čega se oslobađa energija. Jedan od tih elemenata može biti i uranijum.

Izotop uranijuma koji se u velikoj meri koristi u reaktorima, ima jako veliku energetsku vrednost, i mnogo je veći izvor energije u odnosu na fosilna goriva. Iako su zalihe uranijuma na kopnu ograničene, ali postoje, uranijum je relativno rasprostranjen element, piše eKapija.

Nalazi se u stenama, tlu i vodi, uključujući i okeane. Što se tiče porekla uranijuma, on se dobija iz rudnika uranijuma. Najveći proizvođači uranijuma uključuju Kazahstan, Kanadu i Australiju, ali se uranijum vadi i u drugim zemljama širom sveta.

Ekstrakcija uranijuma iz morske vode zahtevan je proces i traži razvijene i specijalizovane tehnologije. Trenutno, istraživači rade na razvoju materijala i metoda koji bi bili efikasni i ekonomski isplativi za izdvajanje uranijuma iz morske vode. Samo istraživanje je fascinantno, i može promeniti dalji tok energetike.

Nuklearna enegija je važna i zbog nedavno održanog COP28 (Klimatski samit UN održan u Dubaiju) gde je nastala i Deklaracija o utrostručenju nuklearne energije do 2050. godine, čije su predvodnice bile SAD i Francuska, inače zemlja koja pokriva skoro 70 odsto svoje energije iz ovog izvora, ali su deklaraciju podržale i ostale zemlje, sa više kontinenata – Češka, Maroko, Japan, Gana, Republika Koreja, Bugarska, Finska i druge.

Glavni izazov u korišćenju ovog resursa leži u efikasnoj ekstrakciji jona uranijuma iz morske vode. Nedavna istraživanja Američkog hemijskog društva usmerena su na razvoj specijalizovanih materijala za elektrode koji bi mogli efikasno da izoluju uranijum iz morske vode.

Istraživački tim je kreirao elektrode koristeći fleksibilnu tkaninu od ugljeničnih vlakana. Tkanina je specijalizovano obložena, nakon toga tkanina je tretirana određenim hemijskim jedinjenjem. Ideja je da struktura tkanine omogućava formiranje mnogobrojnih malih džepova koji hvataju jone. Testiranjem sa vodom iz Bohajskog mora, otkriveno je da elektrode mogu ekstrahovati značajnu količinu uranijuma – 12,6 miligrama po gramu vode tokom 24 dana, navodi se u istraživanju, što je bilo i više nego efikasno.

Uranijum u okeanima predstavlja gotovo neiscrpan izvor ovog elementa. Ukoliko bi se tehnologija za njegovo efikasno i ekonomski isplativo izvlačenje razvila, to bi osiguralo dugoročnu dostupnost uranijuma kao goriva za nuklearne reaktore, zbog čega bi mogao da ima veću konkurentnost u odnosu na druge obnovljive izvore. Takođe, rudarenje donosi probleme u političkoj i ekološkoj slici područja na kojima se rudari.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...