REKORDAN NAPREDAK AMERIČKE EKONOMIJE Najveći kvartalni rast u istoriji SAD

IzdvajamoSvetVesti

29.10.2020 14:51 Autor: Vladimir Jokanović 0

REKORDAN NAPREDAK AMERIČKE EKONOMIJE Najveći kvartalni rast u istoriji SAD REKORDAN NAPREDAK AMERIČKE EKONOMIJE Najveći kvartalni rast u istoriji SAD
Američka ekonomija zabeležila je rekordan tromesečni rast za 33,1 odsto u trećem kvartalu 2020. godine. Reč je o najvećem kvartalnom rastu u istoriji Amerike... REKORDAN NAPREDAK AMERIČKE EKONOMIJE Najveći kvartalni rast u istoriji SAD

Američka ekonomija zabeležila je rekordan tromesečni rast za 33,1 odsto u trećem kvartalu 2020. godine. Reč je o najvećem kvartalnom rastu u istoriji Amerike i većem od prognoziranih 32 odsto.

Američki Biro za ekonomske analize saopštio je da je rast u trećem kvartalu odraz kontinuiranih napora da se ponovo otvore preduzeća i nastave privredne aktivnosti koje su odložene ili ograničene zbog pandemije Covid-19. prenosi Guardian.

Potpuni ekonomski efekti pandemije ne mogu se kvantifikovati procenom BDP za treći kvartal 2020. godine, jer su uticaji uglavnom ugrađeni u izvorne podatke i ne mogu se zasebno identifikovati, naveo je Biro.

Najsnažniji ikada zabeležen kvartalni rast u SAD potvrđuje da se ekonomska aktivnost ubrzala ponovnim otvaranjem prodavnica i kancelarija, ipak nije podigao američku ekonomiju na nivo pre pandemije. Podsetimo, pad američkog BDP u drugom kvartalu bio je 31,4 odsto.

Foto: Pixabay.com

Prethodni najveći kvartalni rast u SAD registrovan je 1950. godine, kada je zabeležen porast ekonomije za 16,7 procenata, prenosi Yahoo Finance.

Napredak je prvenstveno proizašao iz takozvane lične potrošnje, koja obuhvata oko dve trećine domaće ekonomske aktivnosti. Lična potrošnja porasla je u trećem kvartalu za 40,7 odsto, nakon pada od 33,2 odsto u drugom kvartalu.

Ova dinamika vidljiva je u mesečnom izveštaju o maloprodaji, koji je rastao u poslednjih pet meseci, zaključno sa septembrom. To se objašnjava dugotrajnim efektom podsticajnih programa vlade, koja je uplaćivala 600 dolara nedeljne naknade nezaposlenima i 1.200 dolara jednokratne pomoći.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...