REKORDNE CENE NAFTE Brent prvi put od marta košta više od 45 dolara

SvetVesti

5.8.2020 13:45 Autor: Vladimir Jokanović 0

REKORDNE CENE NAFTE   Brent prvi put od marta košta više od 45 dolara REKORDNE CENE NAFTE   Brent prvi put od marta košta više od 45 dolara
Cena severnomorske nafte Brent premašila je u sredu vrednost 45 dolara za barel, što je najviše od 6. marta kada je napušten sporazum OPEC+... REKORDNE CENE NAFTE   Brent prvi put od marta košta više od 45 dolara

Cena severnomorske nafte Brent premašila je u sredu vrednost 45 dolara za barel, što je najviše od 6. marta kada je napušten sporazum OPEC+ o ograničenoj proizvodnji. To je takođe i najviša cena nafte od kraha tržišta u aprilu. Najvišu cenu od marta dostigla je i američka nafta WTI.

Cena nafte Brent dostigla je u sredu oko podne (CET) vrednost 45,52 dolara za barel. Reč je o avgustovskim ugovorima. Američka nafta WTI (West Texas Intermediate) takođe je dobila na vrednosti, pa je u isto vreme njena cena za julske ugovore bila 42,79 dolara za barel, prenosi specijalizovani portal za monitoring energetskog tržišta OilPrice.

Ugovor OPEC+ raspao se u petak 6. marta usled sporenja između Saudijske Arabije i Rusije, a u ponedeljak 9. marta na otvaranju trgovanja cene nafte pale su za 35 odsto. U aprilu prvi put u istoriji cena nafte pala je u negativnu vrednost od oko 40 dolara po barelu.

Članice OPEC i druge zemlje proizvođači nafte, uključujući Rusiju, postigle su sporazum o smanjenju dnevne proizvodnje za 9,7 miliona barela, koji je bio na snazi od 1. maja do 1. avgusta. Taj sporazum zamenjen je novim koji će važiti do decembra, a njime je predviđena proizvodnja za 2,0 miliona barela nafte dnevno više.

U ponedeljak, prvog dana primene novog sporazuma cene nafte najpre su blago pale, ali su tokom dana prešle u trend dvodnevnog naglog rasta koji je doveo do rekordno visokih cena. Pad potražnje i dalje je najveća briga proizvođača i trgovaca naftom, a nema naznaka da će se ona uskoro vratiti na nivo pre pandemije, pa su cene nafte i dalje podložne kolebanju.  

Prema prošlomesečnoj prognozi Međunarodne agencije za energiju (IEA) globalna potražnja za naftom opala je ove godine za 7,9 miliona barela dnevno. Procenjeno je da je prosečna dnevna potražnja u svetu ove godine oko 92,1 milion barela, dok je ranije bilo uobičejeno da ona bude oko 100 miliona barela.  

Prema prognozi država OPEC prosečna globalna dnevna potražnja za naftom opala je ove godine za 8,9 miliona barela, a u 2021. godini prosek će se povećati za 7,0 miliona barela dnevno, što će i dalje biti manje od potražnje iz 2019. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...