Najavljen novi štrajk u rudniku bakra I zlata

Rio Tinto smanjio plate rudarima u Mongoliji za 80 odsto

Svet

2.7.2024 08:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Rio Tinto smanjio plate rudarima u Mongoliji za 80 odsto Rio Tinto smanjio plate rudarima u Mongoliji za 80 odsto
Kompanija Rio Tinto pregovara sa radnicima u rudniku bakra Oju Tolgoj u Mongoliji, kako bi sprečila mogućnost izbijanja štrajka zbog oštrog pada plata zaposlenih.... Rio Tinto smanjio plate rudarima u Mongoliji za 80 odsto

Kompanija Rio Tinto pregovara sa radnicima u rudniku bakra Oju Tolgoj u Mongoliji, kako bi sprečila mogućnost izbijanja štrajka zbog oštrog pada plata zaposlenih. Rio Tinto u jednom od najvećih svetskih nalazišta bakra i zlata od marta prošle godine povećava proizvodnju na oko 500.000 tona bakra godišnje do 2028. godine.

Proizvodnja bakra bi vredela oko pet milijardi dolara godišnje po sadašnjim cenama, koje su se povukle ispod 10.000 dolara po toni sa rekordnih blizu 11.000 dolara po toni u maju.

Izmene u mongolskom zakonu o radu, koje su stupile na snagu početkom 2022. godine, navele su Rio Tinto da promeni iznose naknade za zaposlene.

Plate su pale za čak 80 odsto, saopštila je nevladina organizacija OT Watch, koja je u kontaktu sa radnicima u rudniku, piše Reuters.

Poslat je zahtev za početak pregovora i odgovor rudara se očekuje do petog jula.

„Ključni zahtev radnika je da se plate dovedu na slične nivoe isplaćene za istu vrstu posla koji se obavlja u drugim rudnicima Rio Tinta“, saopštio je OT Watch u belešci podeljenoj britanskoj novinskoj agenciji, dodajući da su radnici plaćeni „mizernih 1.596 dolara mesečno za rad daleko od kuće“.

Poređenja radi, prosečna australijska mesečna zarada u rudarstvu iznosi 6.919 američkih dolara, prema zvaničnim podacima.

Tokom prethodnog štrajka, od 10. do 17. maja, obustavljena su sve površinske i podzemne eksploatacije, što je možda dovelo do nekih strukturalnih problema pod zemljom, navodi OT Watch.

„Zastoj nije uticao na rad rudnika i nije bilo materijalnog uticaja na proizvodnju rudnika“, saopštio je tada Rio Tinto, dodajući da je štrajk ograničen na „malu grupu zaposlenih“.

  • SABRINA

    2.7.2024 #1 Author

    Ov akompanija je veoma diskutabilna.

    Odgovori

  • MAJA

    4.7.2024 #2 Author

    Koliko prašine okoo te kompanije

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.