RUSE BRINE NAJAVA POVEĆANJA PRODUKCIJE NAFTE Rezultat će biti pad cena

SvetVesti

14.7.2020 12:53 Autor: Vladimir Jokanović 0

RUSE BRINE NAJAVA POVEĆANJA PRODUKCIJE NAFTE Rezultat će biti pad cena RUSE BRINE NAJAVA POVEĆANJA PRODUKCIJE NAFTE Rezultat će biti pad cena
Očekivano ublažavanje ograničenja proizvodnje nafte može dovesti do pada cena na 30 dolara za barel, upozoravaju ruski eksperti za energetiku, nakon što je Saudijska... RUSE BRINE NAJAVA POVEĆANJA PRODUKCIJE NAFTE Rezultat će biti pad cena

Očekivano ublažavanje ograničenja proizvodnje nafte može dovesti do pada cena na 30 dolara za barel, upozoravaju ruski eksperti za energetiku, nakon što je Saudijska Arabija pokrenula inicijativu u OPEC da se globalna dnevna produkcija u avgustu poveća za 2,0 miliona barela.

Kako prenosi ruski portal Vzglyad, male su šanse da će važeći sporazum OPEC+ o ograničenoj proizvodnji, koji ističe 31. jula, biti produžen, a njime je produkcija od 1. maja smanjena za 9,7 miliona barela dnevno. Sporazum se smatra ključnim faktorom stabilizacije cena nakon aprilskog sloma naftnog tržišta, kada su cene pale u negativne vrednosti.

„Vidimo da cena nafte stoji već mesec i po dana. To znači da definitivno neće porasti nakon ovakvih odluka OPEC+.  Brza odluka može biti opasna. Ako OPEC+ odluči da poveća proizvodnju za 2,9 miliona barela od avgusta, tada će cena nafte pasti na 35, ili možda na 30 dolara za barel“, rekao je Konstantin Simonov, generalni deirektor ruskog Nacionalnog fonda za energetsku sigurnost.

Aleksej Belogorijev iz Instituta za energetiku i finansije, ocenio je da potražnja raste brže od očekivanja i da to u stvari drži cene nafte iznad 40 dolara za barel. On prognozira da bi eventualni drugi talas pandemije korona virusa mogao dovesti do pada cena ispod 35 dolara. On je ocenio da velike količine uskladištene nafte onemogućavaju rast njene cene iznad 45 dolara za barel u tekućoj godini.

Foto: Tanjug/AP

Prema dostupnim podacima SAD gomilaju rezerve nafte po niskim cenama, jer se računa da proizvodnja američke nafte nije rentabilna po cenama nižim od 50 dolara za barel.  

Belogorijev smatra da ukoliko bi OPEC+ ublažio ograničenje dnevne proizvodnje nafte za 2,0 miliona barela, onda bi njene cene opale za tri do pet dolara po barelu. Umesto toga, on predlaže da se ograničenje umanji za 1,0 milion barela dnevno u avgustu i septembru.

Najnoviji izveštaj Međunarodne agencije za energiju (IEA) pokazao je da su prošli najgori efekti pandemije korona virusa na globalnu potražnju nafte zbog čega, pored ostalog, najveći svetski proizvođači „crnog zlata“ planiraju da povećaju dnevnu produkciju i pokušaju da stabilizuju cene. 

Zemlje OPEC, predvođene Saudijskom Arabijom zalažu se za smanjenje ograničenja proizvodnje koja su na snazi od 1. maja, kada je po prethodnom dogovoru OPEC i Rusije dnevna produkcija smanjena za 9,7 miliona barela. Video sastanak predstavnika zemalja OPEC održava se u utorak i sredu.

Cena sirove nafte WTI (West Texas Intermediate) u utorak 14. jula u podne (CET) bila je oko 40 dolara za barel, a cena severnomorske sirove nafte Brent 42,50 dolara za barel, pokazuju podaci specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta „OilPrice“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...