RUSKI MINISTAR NOVAK O KRAHU NAFTNOG TRŽIŠTA: Ne dramatizujte situaciju

SvetVesti

22.4.2020 10:58 Autor: Vladimir Jokanović 0

RUSKI MINISTAR NOVAK O KRAHU NAFTNOG TRŽIŠTA: Ne dramatizujte situaciju RUSKI MINISTAR NOVAK O KRAHU NAFTNOG TRŽIŠTA: Ne dramatizujte situaciju
Ruski ministar energetike Aleksandar Novak ocenio je da je pad vrednosti fjučersa američke nafte WTI posledica akcija špekulanata. Ruski ministar apelovao je da se... RUSKI MINISTAR NOVAK O KRAHU NAFTNOG TRŽIŠTA: Ne dramatizujte situaciju

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak ocenio je da je pad vrednosti fjučersa američke nafte WTI posledica akcija špekulanata. Ruski ministar apelovao je da se „ne dramatizuje situacija“. Prema njegovim rečima, važno je shvatiti da je to „tržište papira, a ne fizička trgovina naftom“, prenele su ruske agencije.

„Došlo je do kolapsa naftnih kotacija američke marke WTI zbog prodaje fjučersa za isporuke u maju na kraju trgovanja 20. aprila, zbog manjka potražnje za dodatnim zalihama nafte u maju i prekomernog skladištenja. To je izazvalo spekulativni pad cene u negativne vrednosti“, rekao je Novak, navodi agencija TASS.

Novak je istakao da će pritisak na naftnom tržištu ostati do početka primene OPEC+ sporazuma u maju, nakon čega će države početi da smanjuju proizvodnju nafte izvan sporazuma i sprovode ograničenja.

„Tržište nafte je sada u veoma nestabilnom stanju zbog oštrog pada potražnje koji je u vezi sa merama za sprečavanje širenja korona virusa, s postepenim pretrpavanjem skladišta i neisvesnog roka za oporavak svetske ekonomije. Pritisak na tržište ostaće do početka delovanja sporazuma OPEC+ u maju“, kazao je ruski minstar energetike. On je izrazio uverenje da zemlje OPEC+ pomno prate situaciju i da imaju sve mogućnosti da na nju odgovore.

Nemojte dramatizovati situaciju. Važno je shvatiti da je reč o tržištu papira, odnosno trgovanju derivatnim finansijskim instrumentima, a ne fizičkom naftom. Kotacije junskih fjučersa za Brent i WTI znatno su veće, iako su podložne nestabilnosti zbog opšteg negativnog raspoloženja na tržištu“, rekao je Novak novinarima, prenose RIA novosti.

Sirova nafta WTI izgubila je u ponedeljak 20. aprila više od 300 odsto vrednosti i dospela na negativnu cenu – 37,63 dolara za barel, što se nikada pre nije dogodilo. U utorak uveče (CET), posle celodnevnog kolebanja cena nafte WTI dostigla je 18,27 dolara za barel, a u sredu ujutro bila je 10,96. Istovremeno, nafta Brent koštala je u utorak 18,63 dolara za barel, a u sredu ujutro 17,08.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...