Napori tri zemlje usmereni na sprečavanje vojnog napredovanja druge ekonomije sveta

SAD, Japan i Holandija ograničiće Kini pristup mašinama za proizvodnju čipova

BiznisHi-techSvet

27.1.2023 09:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

SAD, Japan i Holandija ograničiće Kini pristup mašinama za proizvodnju čipova SAD, Japan i Holandija ograničiće Kini pristup mašinama za proizvodnju čipova
Japan i Holandija planiraju da se pridruže Sjedinjenim Američkim Državama i ograniče Kini pristup mašinama za proizvodnju naprednih čipova, formirajući tako savez koji će... SAD, Japan i Holandija ograničiće Kini pristup mašinama za proizvodnju čipova

Japan i Holandija planiraju da se pridruže Sjedinjenim Američkim Državama i ograniče Kini pristup mašinama za proizvodnju naprednih čipova, formirajući tako savez koji će podriti ambicije Pekinga da unapredi domaću proizvodnju, navode osobe upoznate sa pregovorima. 

Zvaničnici SAD, Holandije i Japana spremaju se da zaključe dogovor u vezi sa novim paketom ograničenja snabdevanja kineskih kompanija, navode anonimni izvori. Pregovori se vode u Vašingtonu, a odluka o ograničenju neće biti najavljena, već će odmah stupiti na snagu.

Holandija će povećati ograničenja kada je u pitanju kompanija ASML Holding NV, čime će sprečiti prodaju dela takozvanih ekstremnih ultraljubičastih litografskih mašina, ključnih za proizvodnju određenih naprednih čipova. Japan će slična ograničenja nametnuti kompaniji Nikon, piše Bloomberg.

Administracija Džoa Bajdena (Joe Biden) u oktobru prošle godine je saopštila da ima za cilj da Kini ograniči mogućnost da proizvodi sopstvene napredne poluprovodnike ili da iz inostranstva otkupi najnovije čipove koji bi mogli da pomognu vojsci i unaprede veštačku inteligenciju.

U Japanu, Holandiji i Sjedinjenim Američkim Državama nalaze se neke od najvažnijih kompanija za proizvodnju čipova, među kojima su ASML, Tokyo Electron i Applied Materials.

Američki proizvođači su se žalili da je unilateralna akcija Bajdenove administracije omogućila inostranim konkurentima da nastave da rade na jednom od najvećih tržišta za njihove proizvode, te da je tako umanjena mogućnost ograničavanja vojnog napretka Kine.

Kompanija Tokyo Electron, koja je do sada prodavala opremu za proizvodnju čipova kineskim proizvođačima, revidirala je dobitke, te je zabeležila pad od jedan odsto.

Kineski proizvođači čipova su takođe zabeležili pad vrednosti. Šangajski Semiconductor Manufacturing International je imao gubitke od oko 2,1 odsto, dok je  Hua Hong Semiconductor pao za 1,5 odsto.

  • GOCA BG

    27.1.2023 #1 Author

    Amerika samo trazi saveznike da bi na sve nacine oslabila Kinu,sto realno nema sanse…

    Odgovori

  • SNEZANA

    28.1.2023 #2 Author

    Boga mu,opasna je igra tu posredi.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.