Glavna destinacija – evropa

SAD najveći izvoznik tečnog gasa u prošloj godini

SvetU fokusu

3.1.2024 11:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

SAD najveći izvoznik tečnog gasa u prošloj godini SAD najveći izvoznik tečnog gasa u prošloj godini
Izvoz tečnog prirodnog gasa (TPG) iz Sjedinjenih Američkih Država dostigao je mesečne i godišnje rekordne vrednosti u decembru, pokazali su podaci o praćenju tankera,... SAD najveći izvoznik tečnog gasa u prošloj godini

Izvoz tečnog prirodnog gasa (TPG) iz Sjedinjenih Američkih Država dostigao je mesečne i godišnje rekordne vrednosti u decembru, pokazali su podaci o praćenju tankera, a analitičari kažu da je to pozicioniralo SAD da preskoče Katar i Australiju i postanu najveći izvoznici TPG-a u čitavoj 2023. godini.

SAD su se izdvojile u globalnom rastu ponude TPG-a u 2023. godini, rekao je Aleks Manton (Alex Munton), direktor globalnog istraživanja gasa i TPG-a u konsultantskoj kompaniji Rapidan Energy Group o porastu na nivo od 8,6 miliona metričkih tona koje su napustile američke lučke terminale u decembru.

Katar je bio najveći izvoznik TPG-a 2022. godine, a Australija drugi po veličini te godine, pokazali su podaci američke vlade.

„Rekordna proizvodnja u SAD postignuta je zahvaljujući dva faktora: vraćanjem postrojenja Freeport TPG-a na punu uslugu, što je dodalo šest miliona tona ukupnom zbiru, te celogodišnjom proizvodnjom postrojenja Venture Global LNG Calcasieu Pass, koja je dodala tri miliona tona više nego 2022. godine“, rekao je Manton, prenosi Reuters.

Celogodišnji izvoz iz SAD je porastao za 14,7 odsto na 88,9 miliona metričkih tona (MT), uglavnom zbog povratka na punu proizvodnju postrojenja Freeport, koje je pretrpelo požar 2022. godine. Ukupne pošiljke su porasle u poređenju sa 77,5 miliona metričkih tona u 2022. godini, pokazali su podaci dobavljača finansijskih informacija.

Evropa je ostala glavna destinacija za američki izvoz TPG-a u decembru, sa 5,43 MT ili nešto više od 61 odsto. U novembru je 68 odsto američkog izvoza tečnog gasa bilo u Evropu, a pad iz meseca u mesec pokazuje da je ova zima toplija od uobičajenih.  

Pritom su i skladišta više popunjena – evropska skladišta gasa su početkom decembra bila popunjeno oko 97 odsto, navodi se u saopštenju.

Azija je bila drugo najveće izvozno tržište za američki TPG u decembru, uzimajući 2,29 MT, ili 26,6 odsto, u odnosu na 18,5 odsto u novembru. Američki izvoz u Latinsku Ameriku iznosio je pola miliona metričkih tona, ili nešto manje od šest odsto ukupnog izvoza.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...