zalihe dovoljne za dva do tri meseca

Nemačka skladišta gasa na 90 odsto pre početka prave zime

EU

30.12.2023 09:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Nemačka skladišta gasa na 90 odsto pre početka prave zime Nemačka skladišta gasa na 90 odsto pre početka prave zime
Nemačka skladišta gasa su, pre početka prave zime, gotovo puna, a zalihe su dovoljne za dva do tri meseca prosečne zimske potrošnje, pokazali su... Nemačka skladišta gasa na 90 odsto pre početka prave zime

Nemačka skladišta gasa su, pre početka prave zime, gotovo puna, a zalihe su dovoljne za dva do tri meseca prosečne zimske potrošnje, pokazali su podaci evropskog operatora gasne infrastrukture GIE.

Prema podacima sa stranice GIE, kapaciteti skladišta gasa u Nemačkoj su 90,8 odsto, a u celoj EI 87 odsto, prenosi Mins, pozivajući se na SEEbiz.

Skladišta gasa služe za amortizaciju vršne potrošnje na tržištu gasa. Obično se pune tokom toplih meseci, a prazne tokom hladne sezone. Blaga jesen ove godine olakšala je punjenje.

Umerene temperature u novembru i decembru smanjile su potrošnju i nije bilo naglog pražnjenja skladišnih jedinica, rekao je Sebastian Heinerman (Sebastian Heinermann), čelnik nemačkog udruženja operatera skladišta INES.

U leto prošle godine Nemačka je izgubila pristup ruskom gasu, s kojim je pre pokrivala najveći deo potrošnje. Prema podacima Federalne agencije za mrežne sisteme, sada se najveći deo tog goriva uvozi gasovodima iz Norveške, Holandije i Belgije.

Norveška je veliki proizvođač fosilnih goriva, a Belgija i Holandija imaju uvozne terminale.

Gas u Nemačku stiže i preko novih terminala za prihvat tečnog gasa na obali Severnog mora, kao i iz Švajcarske i Danske.

  • HANA

    1.1.2024 #1 Author

    Dobra praksa misliti unapred.
    Svska čast, pametno…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...