Zbog preprodaje američkih tehnologija Rusiji

SAD zapretile Turskoj sankcijama

Svet

7.8.2024 11:53 Autor: Vladimir Jokanović 0

SAD zapretile Turskoj sankcijama SAD zapretile Turskoj sankcijama
Pomoćnik šefa američkog Ministarstva trgovine Metju Akselrod (Matthew Axelrod) nedavno je na sastancima sa turskim zvaničnicima u Ankari i Istanbulu upozorio da Turskoj prete... SAD zapretile Turskoj sankcijama

Pomoćnik šefa američkog Ministarstva trgovine Metju Akselrod (Matthew Axelrod) nedavno je na sastancima sa turskim zvaničnicima u Ankari i Istanbulu upozorio da Turskoj prete „posledice“ ako ne smanji izvoz američkih tehnologija u Rusiju, koje mogu imati vojnu namenu.

SAD veruju da zapadna elektronika preko Turske stiže u Rusiju. Prema rečima neimenovanog zvaničnika, pooštravanje stava SAD već je dovelo do povećanja troškova Rusije povezanih sa uvozom američke robe. Američko Ministarstvo trgovine zahteva od domaćih kompanija da dobiju dozvolu za prodaju „osetljivih komponenti“ za 18 kompanija iz Turske, a ovaj spisak bi mogao biti proširen, prenosi Komersant.

Akselrod je izjavio da Turska treba da radi predanije na ograničavanju trgovine američkim čipovima i drugom elektronskom robom. Po njegovom mišljenju, Moskva „pokušava da iskoristi trgovinsku politiku Turske“ za pristup američkoj tehnici.

„Turska nam je potrebna da pomogne u zaustavljanju nezakonitog toka američkih tehnologija u Rusiju. Moramo videti napredak turskih vlasti i industrije, i to brz, inače nećemo imati izbora osim da primenimo sankcije protiv onih koji zaobilaze naš izvozni kontrolni režim“, rekao je američki zvaničnik za Financial Times.

Od početka rata u Ukrajini u februaru 2022. godine do kraja prvog polugodišta 2024. godine, pod sekundarne sankcije SAD za veze sa Rusijom potpale su 494 kompanije iz 57 zemalja. Najveći broj kompanija pod restrikcijama je u Kini, 107. Na drugom mestu su UAE sa 75 kompanija, a još 66 kompanija je registrovano u Turskoj.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.