saudijci nastoje da uravnoteže budžet

Saudijska Arabija će nastaviti smanjivanje proizvodnje nafte da bi podstakla cenu

BiznisSvet

5.9.2023 18:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Saudijska Arabija će nastaviti smanjivanje proizvodnje nafte da bi podstakla cenu Saudijska Arabija će nastaviti smanjivanje proizvodnje nafte da bi podstakla cenu
Saudijska Arabija će nastaviti da svoju proizvodnju nafte smanjuje za milion barela dnevno dodatna tri meseca, od oktobra do decembra ove godine, čime zadržava svoju strategiju... Saudijska Arabija će nastaviti smanjivanje proizvodnje nafte da bi podstakla cenu

Saudijska Arabija će nastaviti da svoju proizvodnju nafte smanjuje za milion barela dnevno dodatna tri meseca, od oktobra do decembra ove godine, čime zadržava svoju strategiju podrške ceni nafte, saopštilo je u utorak njeno Ministarstvo energetike.

Saudijska Arabija koja je prvi svetski izvoznik nafte, najavila je to smanjenje u junu, posle sastanka grupacije OPEC+ i proizvodnju smanjuje od jula, prenosi Beta.

OPEC+ okuplja Organizaciju zemalja proizvođača nafte, na čijem čelu je Saudijska Arabija, i pridružene saveznike uključujući Rusiju.

„Proizvodnja Kraljevine za mesece oktobar, novembar i decembar će biti oko devet miliona barela nafte dnevno“, navelo je ministarstvo.

Ministarstvo dodaje da će se ta strategija mesečno preispitivati i procenjivati da li treba dodatno smanjiti proizvodnju ili je povećati.

Ta politika je namenjena podržavanju stabilnosti i ravnoteže naftnih tržišta, dodaje se u saopštenju.

Cene nafte su se učvrstile u julu, prvog meseca kada je saudijsko smanjenje proizvodnje stupilo na snagu, i prešle su 80 dolara za barel, što je granica potrebna Saudijcima da uravnoteže budžet, ocenjuju analitičari.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...