prihodi od tv prenosa arapske lige porasli 650 odsto od ronaldovog dolaska

Saudijska Arabija želi učesnike u UEFA Ligi šampiona

Svet

28.8.2023 08:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Saudijska Arabija želi učesnike u UEFA Ligi šampiona Saudijska Arabija želi učesnike u UEFA Ligi šampiona
Saudijska Arabija je zainteresovana za razgovore o pridruživanju najvećem evropskom fudbalskom klupskom turniru, UEFA Ligi šampiona, pošto kraljevina troši stotine miliona dolara da privuče... Saudijska Arabija želi učesnike u UEFA Ligi šampiona

Saudijska Arabija je zainteresovana za razgovore o pridruživanju najvećem evropskom fudbalskom klupskom turniru, UEFA Ligi šampiona, pošto kraljevina troši stotine miliona dolara da privuče neke od najboljih svetskih fudbalera i uzdrma sport.

„Trudimo se da budemo drugačiji, tako da će svaka vrsta promene formata ili poboljšanja koja se mogu uvesti u Ligu biti dobrodošla“, rekao je u intervjuu operativni direktor Saudijske Pro lige (SPL), Karlo Nohra (Carlo Nohra).

SPL je i dalje „potpuno posvećena“ igranju u AFC Ligi šampiona, koja je najvažnije azijsko klupsko takmičenje, rekao je Nohra, a prenosi Bloomberg. Bilo kakvi razgovori o pridruživanju SPL timova evropskoj Ligi šampiona, dodao je, verovatno bi bili između njenog organizatora UEFA i Fudbalskog saveza Saudijske Arabije.

Članice UEFA već uključuju nekoliko neevropskih zemalja, uključujući Kazahstan i Izrael, čiji klubovi mogu da učestvuju u Ligi šampiona.

Bloomberg dalje prenosi reči Zvonimira Bobana, direktora fudbalskih operacija UEFA. Odgovarajući na pitanje o eventualnom pridruživanju nekog saudijskog kluba Ligi šampiona 2025. godine, Boban je za hrvatski Jutarnji list rekao da je to „izmišljotina“.

Ipak, Nohrin komentar je stigao neposredno pre nego što je Saudijska Arabija imenovala Roberta Manćinija (Roberto Mancini) za selektora muške reprezentacije. Saudijski timovi su poslednjih meseci potrošili oko 650 miliona dolara na regrutovanje zvezda fudbala, uključujući Karima Benzemu iz Real Madrida, Brazilca Nejmara (Neymar) i Džordana Hendersona (Jordan Henderson) iz Liverpoola.

Bezuspešni su bili pokušaji dovođenja Lionela Mesija (Lionel Messi) i Muhameda Salaha (Mohamed Salah), dok je najveća zvezda saudijske lige definitivno Kristijano Ronaldo (Cristiano Ronaldo), doveden prošle sezone po ugovoru na dve i po godine, u vrednosti od 200 miliona evra.

SPL je u protekloj godini snažno nastojala da privuče više sponzora i potpiše ugovore o emitovanju sa međunarodnim medijskim kompanijama. Utakmice saudijske lige se sada emituju u oko 140 zemalja, a prihod od emitovanja je porastao za 650 odsto otkako je došao Ronaldo.

„Oni nisu veliki prihodi za finansiranje svih aktivnosti koje imamo, ali je svakako značajan pomak“, rekao je Nohra. Rast SPL je dugoročan proces i nema utvrđenog vremenskog okvira kada će liga konačno ući u plus, dodao je.

Tagovi
FUDBAL ZARADA

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...