SAUDIJSKA ARBIJA TRAŽI POVEĆANJE PROIZVODNJE NAFTE Za 2,0 miliona barela dnevno više zbog rasta potražnje

SvetVesti

13.7.2020 12:08 Autor: Vladimir Jokanović 0

SAUDIJSKA ARBIJA TRAŽI POVEĆANJE PROIZVODNJE NAFTE Za 2,0 miliona barela dnevno više zbog rasta potražnje SAUDIJSKA ARBIJA TRAŽI POVEĆANJE PROIZVODNJE NAFTE Za 2,0 miliona barela dnevno više zbog rasta potražnje
Najnoviji izveštaj Međunarodne agencije za energiju (IEA) pokazao je da su prošli najgori efekti pandemije korona virusa na globalnu potražnju nafte zbog čega najveći... SAUDIJSKA ARBIJA TRAŽI POVEĆANJE PROIZVODNJE NAFTE Za 2,0 miliona barela dnevno više zbog rasta potražnje

Najnoviji izveštaj Međunarodne agencije za energiju (IEA) pokazao je da su prošli najgori efekti pandemije korona virusa na globalnu potražnju nafte zbog čega najveći svetski proizvođači „crnog zlata“ planiraju da povećaju dnevnu produkciju i pokušaju da stabilizuju cene.  

Zemlje OPEC predvođene Saudijskom Arabijom zalažu se za smanjenje ograničenja proizvodnje koja su na snazi od 1. maja, kada je po prethodnom dogovoru OPEC i Rusije dnevna produkcija smanjena za 9,7 miliona barela, prenosi Fox News.

Kada je reč o julskom izveštaju IEA navedeno je da je najveći pad potražnje zabeležen u prvoj polovini tekuće godine, kada je potražnja opala za 10,75 miliona barela dnevno, a da se u drugoj polovini godine očekuje ublaženje pada na 5,1 milion barela dnevno.

Prema proceni IEA da će prosečna dnevna potražnja za naftom dostići 92,1 miliona barela dnevno, što je za 7,9 miliona barela dnevno manje nego u 2019. godini. Ključni razlog za ovu procenu, kako navodi IEA, jeste što je pad potražnje u drugom kvartalu 2020. bio manje oštar od očekivanog.

Prognozirani prosek potražnje za 2021. godinu, prema izveštaju IEA trebalo bi da bude 97,4 miliona barela dnevno. To je za 2,6 miliona barela dnevno manje od potražnje iz 2019. Tri četvrtine deficita potražnje otpada na potrošnju kerozina.

Foto: Tanjug/AP

Uprkos činjenici da je tržište nafte ostvarilo napredak u odnosu na istorijski „crni april“ kada su cene pale u negativnu vrednost, u izveštaju je istaknuto da je rastući broj slučajeva infekcije Covid-19 podsetnik da pandemija nije pod kontrolom i da rizik za tržište ostaje prisutan.

Ipak, izveštaj IEA podstakao je najveće proizvođače nafte na razmišljanje da povećaju produkciju u avgustu, nakon isteka sporazuma OPEC+ 31. jula. Članovi OPEC i Rusija razgovaraće u sredu posredstvom onlajn konferencije o eventualnom ublažavanju restrikcije proizvodnje.  

Rijad predlaže da se ukupna dnevna proizvodnja poveća za 2,0 miliona barela dnevno, tako da bi na snazi ostala dnevna redukcija od 7,7 miliona barela. Prema neimenovanim izvorima na koje se poziva Fox News, saudijski stav je da bi produžavanje važećeg ograničenja proizvodnje, radi održavanja cena nafte, predstavljalo „samoubistvo“.

Cena sirove nafte WTI (West Texas Intermediate) u ponedeljak 13. jula u podne (CET) bila je oko 40 dolara za barel, a cena severnomorske sirove nafte Brent 42,70 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta „OilPrice“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...