spor rast naftnog sektora utiče na privredu arapske zemlje

Saudijski budžet opet u deficitu

SvetU fokusu

8.5.2023 09:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Saudijski budžet opet u deficitu Saudijski budžet opet u deficitu
Saudijska Arabija je prijavila deficit od 2,9 milijardi rijala (770 miliona dolara) u prvom kvartalu godine pošto je vlada povećala potrošnju na plate i... Saudijski budžet opet u deficitu

Saudijska Arabija je prijavila deficit od 2,9 milijardi rijala (770 miliona dolara) u prvom kvartalu godine pošto je vlada povećala potrošnju na plate i projekte ekonomske diversifikacije.

Državni prihodi su porasli u prvom tromesečju, podstaknuti većim prihodima koji nisu od nafte, ali su ga nadmašili rast potrošnje od skoro 30 odsto, navodi se u izveštaju o budžetu Ministarstva finansija objavljenom u nedelju.

Vlada “održava veliku sposobnost da nastavi ekspanzivnu fiskalnu politiku i razmotri ubrzanje projekata“, navodi se u zasebnom saopštenju službene saudijske novinske agencije, koje je preneo Bloomberg.

Prihodi od nafte su pali na 179 milijardi rijala u prva tri meseca ove godine zbog nižih cena sirove nafte. Prihodi koji se ne odnose na naftu porasli su za devet odsto. To je uslovljeno povećanjem prihoda od poreza na dohodak, dobit i kapitalnu dobit za 75 odsto.

Dok Saudijska Arabija predviđa još jedan budžetski suficit ove godine, nakon što je rast cena nafte pomogao njenom budžetu da se vrati u plus po prvi put posle skoro decenije prošle godine, drugi prognostičari predviđaju deficit.

MMF predviđa da će saudijska kraljevina ove godine imati budžetski deficit od 1,1 odsto bruto domaćeg proizvoda, što je u suprotnosti sa očekivanjima vlade za drugi uzastopni suficit koji je poslednji put procenila na oko 16 milijardi rijala (4,3 milijarde dolara).

Saudijska privreda je prošle godine najbrže rasla u grupi zemalja G20, ali je u prva tri meseca ove godine porasla sporijim tempom sa 3,9 odsto u odnosu na 5,5 odsto u prethodnom kvartalu, pošto je naftni sektor rastao po najnižoj stopi u više od godinu dana, pokazali su u nedelju preliminarni podaci koje je objavio državni zavod za statistiku.

  • MITAR

    11.5.2023 #1 Author

    Rade sjajan posao u kombinaciji sa naftom koja im daje sigurnost i samim tim rastu na svim poljima sto pokazuje ekonomski rast.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    13.5.2023 #2 Author

    Za njih nema zime…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...