nakon objave da će smanjiti proizvodnju nafte

Fitch podigao kreditni rejting Saudijske Arabije na nivo A+

NovacSvet

6.4.2023 13:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Fitch podigao kreditni rejting Saudijske Arabije na nivo A+ Fitch podigao kreditni rejting Saudijske Arabije na nivo A+
Agencija Fitch Ratings podigla je kreditni rejting Saudijske Arabije na nivo A+ sa A, navodeći čvrste fiskalne i eksterne bilanse zalivske države, uključujući povoljan... Fitch podigao kreditni rejting Saudijske Arabije na nivo A+

Agencija Fitch Ratings podigla je kreditni rejting Saudijske Arabije na nivo A+ sa A, navodeći čvrste fiskalne i eksterne bilanse zalivske države, uključujući povoljan odnos duga prema BDP-u i jaku neto stranu aktivu države.

Nadogradnja dolazi samo nekoliko dana nakon što je Saudijska Arabija, najveći svetski izvoznik sirove nafte, objavila iznenađujuće smanjenje proizvodnje nafte počevši od maja, zajedno sa drugim članicama alijanse Opec+, zbog čega su globalne cene nafte porasle.

Prihodi od nafte će činiti oko 60 odsto ukupnih budžetskih prihoda u periodu od 202. do 2024. godine, prema Fitchu, uprkos velikom pritisku vlade ka razvoju nenaftnih sektora privrede.

„Nadogradnja takođe pretpostavlja stalnu posvećenost postepenom napretku sa fiskalnim, ekonomskim i reformama upravljanja“, saopštio je Fitch.

„Zavisnost od nafte, slabi pokazatelji upravljanja Svetskom bankom i ranjivost na geopolitičke šokove ostaju relativne slabosti, iako postoje neke naznake poboljšanja ovih faktora“, navodi se, dodajući da je fiskalna cena nafte Saudijske Arabije prošle godine bila 86 dolara po barelu.

Nafta Brent se u sredu trgovala iznad 85 dolara po barelu, nekoliko dana nakon što je objavljeno smanjenje proizvodnje nafte u nedelju, kada je bila blizu 80 dolara po barelu.

 • SHALIMAR

  8.4.2023 #1 Author

  Svaka cast…

  Odgovori

 • MITAR

  8.4.2023 #2 Author

  Sa novcemo od nafte sire i druge grane u svojoj drzavi da ne bi toliko zavisili od nafte, to je samo pokazatelj koliko se ozbiljno pristupa problemu dugorocno.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...