očekuju povratak gostiju iz kine

Severna Koreja dogodine završava gradnju velikog turističkog kompleksa

LifestyleSvetZanimljivosti

18.7.2024 13:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Severna Koreja dogodine završava gradnju velikog turističkog kompleksa Severna Koreja dogodine završava gradnju velikog turističkog kompleksa
Severnokorejski lider Kim Džong Un posetio je lokaciju velikog turističkog objekta u izgradnji na istočnoj obali zemlje i najavio da će on biti otvaren do... Severna Koreja dogodine završava gradnju velikog turističkog kompleksa

Severnokorejski lider Kim Džong Un posetio je lokaciju velikog turističkog objekta u izgradnji na istočnoj obali zemlje i najavio da će on biti otvaren do sledeće godine, iako Severna Koreja i dalje blokira posete većine stranih turista, objavili su danas državni mediji.

Kim je sa najvišim poslanicima obišao zonu Vonsan-Kalma i razgovarao o pripremama za njeno otvaranje do maja 2025. godine, kako je odlučeno na sastanku vladajuće stranke u januaru, navodi zvanična severnokorejska novinska agencija (KCNA), a prenosi Beta.

Već godinama Severna Koreja gradi luksuzne hotele i druge ugostiteljske, turističke i rekreativne objekte u toj zoni kako bi stvorila što bolje uslove za međunarodne posetioce. Ali projekat je navodno bio u zastoju zbog nestašice građevinskog materijala kao rezultat pooštrenih sankcija UN i pandemije virusa Covid-19.

KCNA je citirala Kima da je izgradnja ušla u završnu fazu.

Severna Koreja polako ublažava svoja stroga ograničenja ulaska u zemlju kao deo napora da oživi ekonomiju. Ali lider zemlje još uvek nije ponovo otvorio svoje granice za strane turiste, osim za relativno mali broj Rusa koji su je posetili ranije ove godine.

Povratak kineskih turista verovatno bi obezbedio mnogo veći izvor prihoda jer su oni predstavljali oko 90 odsto onih koji su posećivali Severnu Koreju pre pandemije. U 2019. godini Severnu Koreju je posetilo rekordnih 300.000 stranih turista, što je zemlji donelo između 90 i 150 miliona dolara (82-137 miliona evra), kažu stručnjaci.

  • REA

    21.7.2024 #1 Author

    Da li brane i stanovnistvu da pricaju sa turistima?!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.